Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS brengt wederom verborgen coronasterfte in kaart

CBS brengt wederom verborgen coronasterfte in kaart

DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengen vrijdag om 12.00 uur een schatting naar buiten van het sterftecijfer van vorige week. De cijfers geven meer inzicht in de sterfte door Covid-19.

Het CBS brengt deze cijfers wekelijks naar buiten vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Vorige week deden de onderzoekers dat voor het eerst. Toen bleek er een discrepatie te bestaan met de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens de inschatting van het CBS waren in de vierde week van maart 1200 meer mensen overleden dan gemiddeld, terwijl het RIVM 713 sterfgevallen telde als gevolg van het coronavirus.

Dit verschil ontstaat omdat het RIVM alleen meldt hoeveel positief geteste patiënten zijn overleden. Mensen die overlijden aan het coronavirus, maar niet zijn getest, belanden niet in deze statistieken. Het CBS daarentegen, heeft zicht op de totale oversterfte. Zo heet het als er meer mensen overlijden in een week dan gemiddeld. Met behulp van dit cijfer kan beter worden ingeschat hoeveel mensen daadwerkelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus.

Vrijdagmiddag zal blijken hoe groot het verschil is tussen de cijfers van het CBS en het RIVM over week 14. Het CBS zal op basis van ongeveer 80 procent van de gegevens inschatten hoeveel mensen in die week zijn overleden. Ook publiceren de onderzoekers de definitieve cijfers over de weken daarvoor.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

9 minuten geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

17 minuten geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

21 minuten geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

28 minuten geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

49 minuten geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

1 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

1 uur geleden