Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

DEN HAAG (ANP) - Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico. Dat is een lichte daling in vergelijking met een jaar eerder. Toen was dat nog 6,8 procent (218.000).

Voor de bevolking als geheel bleef het risico in 2020 en 2021 gelijk op 5,4 procent. Bij werkenden daalde het armoederisico licht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van de nieuwste cijfers over het armoederisico in Nederland.

De lage-inkomensgrens lag in 2021 voor een alleenstaande op 1130 euro netto per maand. Voor een stel zonder kinderen was dat 1590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen was die grens 1720 euro. De grens staat voor een vast koopkrachtbedrag dat jaarlijks wordt gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling.

Na een opleving in 2021 gingen de eigen inschattingen van de lage-inkomensgroep er dit jaar weer op achteruit. Het percentage dat geld zegt over te houden daalde van 24 procent in 2021 naar 20 procent in 2022; het percentage dat spaargeld moet aanspreken steeg van 17 naar 23 procent.

Ook de mensen uit huishoudens zonder armoederisico zijn dit jaar somberder over hun financiële situatie. Het percentage huishoudens dat geld overhoudt daalde van 68 naar 63 en het percentage de geld van de spaarrekening moet opnemen steeg van 8 naar 12. Verhoudingsgewijs is de hogere-inkomensgroep somberder over hun toestand dan de groep met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Meer uit Binnenland

Advocaat wil alleen tbs voor Almelose kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) moet ook in hoger beroep volledig ontoerekeningsvatbaar worden verklaard voor het doodsteken van twee vrouwen en het schieten met een kruisboog vanaf zijn balkon. Hiervoor pleitte zijn advocaat Janbart Kalk donderdag bij het hof in Arnhem op de vierde en laatste zittingsdag van de Almelose kruisboogzaak.

12 minuten geleden
Gasgeneratoren moeten overvol stroomnet helpen ontlasten

DEN HAAG (ANP) - Netbeheerders nemen extra maatregelen om het overvolle stroomnet in de Flevopolder, Gelderland en Utrecht te ontlasten. Op plekken waar op piekmomenten de vraag naar elektriciteit de capaciteit van het net te boven gaat, worden tijdelijk ook gasgeneratoren ingezet, meldt demissionair klimaat- en energieminister Rob Jetten aan de Tweede Kamer.

52 minuten geleden
Lading cocaïne ontdekt in container met rum van Trinidad

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 267 kilo cocaïne ontdekt in een container met een lading rum. De drugs waren verdeeld over vijftien sporttassen. Ze werden ontdekt tijdens een controle. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de cocaïne een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro.

1 uur geleden
Hoogbejaarde ontkent doodsteken 84-jarige echtgenote

AMSTERDAM (ANP) - De 90-jarige Jan van B., verdacht van het doodsteken van zijn 84-jarige vrouw, heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam ontkend dat hij bij haar dood is betrokken. Volgens Van B. heeft de vrouw zichzelf van het leven beroofd.

1 uur geleden
Hoogste aantal asielzoekers in Ter Apel, dwangsom op 750.000 euro

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2355 asielzoekers de nacht doorgebracht. Dat is het hoogste aantal sinds de rechter het azc in januari een maximaal aantal slapers oplegde van 2000.

1 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken wederom Kamerdebat

DEN HAAG (ANP) - Wederom hebben pro-Palestijnse demonstranten een plenaire vergadering in de Tweede Kamer onderbroken. Vier demonstranten riepen vlak na aanvang van een debat over de parlementaire enquête over fraudebeleid leuzen als "Free, free Palestine" vanaf de publieke tribune en werden vervolgens door de beveiliging verwijderd. Ook in de centrale hal en voor de ingang van het parlementsgebouw waren demonstranten. Sommigen zwaaiden met Palestijnse vlaggen.

1 uur geleden
Autoriteit nog iets somberder over natuur Veluwe dan provincie

UTRECHT (ANP) - De natuur op de Veluwe "lijdt zwaar" onder verdroging, verzuring en veel te hoge stikstofconcentraties, schetst de Ecologische Autoriteit (EA) in een kritisch rapport. Het grootste natuurgebied van het vastland is er volgens de autoriteit in een aantal opzichten nog slechter aan toe dan de provincie Gelderland eerder had vastgesteld.

2 uur geleden