
CBS bezoekt geen winkels meer om inflatie te meten
DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt als eerste statistiekbureau in Europa bij wat mensen betalen aan de kassa zonder ook maar een winkel te bezoeken. Dat gebeurt nu grotendeels automatisch. Het bureau gebruikt die gegevens om de inflatie te berekenen.
Hiermee komt een einde aan een lange traditie. Medewerkers van het CBS gingen sinds begin 1900 bij winkels langs om de prijzen op te schrijven. De afgelopen vijftien jaar deden ze dat steeds minder. Een groeiend aantal bedrijven kon kassagegevens toesturen, waardoor een bezoek overbodig werd. Veel gaat nu automatisch. "We laten computerprogramma’s de informatie die we nodig hebben van de sites van de kledingwinkels halen", aldus een onderzoeker van het CBS.
Vorig jaar ging het bureau nog maandelijks bij 420 winkels langs, tot het ook daar half december mee stopte. Aan het begin van de eeuw kregen nog zo’n 7000 winkels bezoek van het CBS. De inflatiecijfers zijn er volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen preciezer van geworden. "Vroeger schreven we per vestiging misschien tachtig prijzen op, nu krijgen we gegevens van alle producten binnen. Dat kan tot in de tienduizenden lopen." Onderzoekers kunnen tegenwoordig ook veel meer winkels volgen omdat ze daarvoor niet meer de straat op hoeven.
Het CBS gaat nog wel enkele keren per jaar langs bij winkels en horeca voor het meten van Europese inflatiecijfers.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
5 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
7 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Vooral de verladende partijen in de Rotterdamse haven zullen de gevolgen van importheffingen vanuit de VS merken. Dat zei een woordvoerster van de haven na de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om op producten uit de Europese Unie importheffingen van 30 procent in te voeren.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof noemt de aangekondigde importheffingen van de Verenigde Staten op producten uit de EU "zorgelijk en niet de weg vooruit". Dat meldt hij op X in een reactie op de aankondiging van Trump om de heffingen per 1 augustus te willen instellen.
8 uur geleden