Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: aantal daklozen tussen 18 en 65 jaar niet verder gedaald

CBS: aantal daklozen tussen 18 en 65 jaar niet verder gedaald

DEN HAAG (ANP) - In Nederland hadden vorig jaar naar schatting 30.600 mensen tussen de 18 en 65 jaar geen dak boven hun hoofd. Dat zijn er meer dan in 2022, toen in die leeftijdscategorie naar schatting 26.600 mensen dakloos waren, maar door onzekerheidsmarges is het volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog te vroeg om van een toename te spreken. "Sinds 2018 daalde het aantal daklozen tussen de 18 en 65 jaar steeds, zegt CBS-hoofdonderzoeker Tanja Traag. "Je kunt op zijn minst zeggen dat die daling nu is gestopt, of dat het aantal daklozen is gestabiliseerd."

Een precieze verklaring daarvoor is moeilijk te geven, aldus het CBS. "Maar er zijn wel zaken die een rol kunnen spelen, zoals de actuele vraagstukken over bijvoorbeeld de huisvesting van en voorzieningen voor arbeidsmigranten", legt Traag uit. Van de dakloze 18-65-jarigen vorig jaar is 8 procent niet in Nederland geboren, maar in een ander Europees land. In 2022 was dat nog 5 procent. "Dat wil niet zeggen dat dit allemaal arbeidsmigranten zijn, maar het ligt voor de hand dat dat wel een rol speelt", zegt Traag.

Om in te schatten hoeveel mensen in Nederland dakloos zijn, telt het CBS allereerst het aantal daklozen dat ergens is geregistreerd. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld bij de reclassering bekend zijn, een postadres hebben bij de opvang of een bijstandsuitkering voor adresloze personen ontvangen. Daarbovenop maakt het CBS een schatting van mensen die niet terugkomen in zulke administraties, maar die wel dakloos zijn, zoals buitenslapers.

Dakloze mensen onder de 18 of boven de 65 jaar worden volgens het CBS niet meegenomen in die schatting, omdat zij door hun leeftijd niet kĂșnnen voorkomen in het bijstandsregister. Hoewel de AOW-leeftijd is vastgesteld op 67 jaar en dakloze 66- en 67-jarigen dus wel in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering, neemt het CBS die leeftijdscategorie nog niet mee in de schatting. Dat is om een trendbreuk te voorkomen, legt hoofdonderzoeker Traag uit. Het is dan namelijk niet meer goed mogelijk om een vergelijking met eerdere jaren te maken, zegt ze. Het CBS werkt aan een oplossing daarvoor.

Vorig jaar hadden opvangorganisaties kritiek op de dakloosheidscijfers van het CBS, die toen een afname van het aantal dakloze 18-65-jarigen lieten zien. Volgens veel organisaties nam het aantal daklozen in de praktijk juist toe, vooral onder jongeren onder de 18 jaar en 65-plussers. De organisaties pleitten voor een andere telmethode.

Meer uit Binnenland

Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

13 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

16 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

17 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

17 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

18 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

19 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

20 uur geleden