Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: 1 op de 9 werklozen krijgt WW-uitkering

CBS: 1 op de 9 werklozen krijgt WW-uitkering

DEN HAAG (ANP) - Slechts een op de negen werklozen in Nederland ontving in het derde kwartaal van dit jaar een werkloosheidsuitkering, aanzienlijk minder dan voorheen. In hetzelfde kwartaal vorig jaar ging het om iets meer dan een op de zes, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Twee jaar geleden kreeg nog 20 procent van de mensen zonder baan een WW-uitkering. "In het derde kwartaal van 2020, het eerste jaar van de coronapandemie, bereikte zowel het aantal werklozen als het aantal WW-ontvangers een piek", stelt het CBS vast. Daarna daalden die aantallen zeven kwartalen achtereen.

Het aantal werklozen nam in het afgelopen kwartaal voor het eerst weer toe, tot 366.000. Het aantal mensen met een uitkering daalde echter verder naar 145.000. Tien jaar geleden, toen er minder krapte was op de arbeidsmarkt, lag de werkloosheid in Nederland veel hoger.

Dat het aantal werklozen hoger ligt dan het aantal mensen in de WW komt doordat niet iedereen recht heeft op een uitkering. Wie bijvoorbeeld nog niet lang genoeg heeft gewerkt kan geen aanspraak maken op WW. Verder geldt er een maximale uitkeringsduur. Daardoor vervalt na verloop van tijd het recht op een uitkering. Ook werklozen die eerder werkten als zelfstandige of zelf ontslag hebben genomen komen er niet voor in aanmerking.

Het statistiekbureau ziet verder dat in de afgelopen twee jaar minder mensen met recht op een uitkering hun baan verloren. "Het aantal werklozen met een WW-uitkering nam daardoor naar verhouding sterker af dan het aantal werklozen zonder uitkering", aldus het CBS.

In het afgelopen kwartaal kwamen er vooral meer werkloze jongeren zonder WW-uitkering bij. Het ging vooral om jonge werklozen in de leeftijd van 15 tot 35 jaar.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

7 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

11 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

12 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden