Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBR start 28 april met inhalen van 400.000 theorie-examens

CBR start 28 april met inhalen van 400.000 theorie-examens

RIJSWIJK (ANP) - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) start 28 april met het inhalen van de 400.000 theorie-examens die sinds 15 december vanwege de strenge coronamaatregelen niet afgenomen konden worden. "De praktijkexamens konden we al sinds maart weer afnemen, de theorie miste nog", zegt een woordvoerder.

Dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie werden versoepelingen van de maatregelen vanaf 28 april aangekondigd, waar deze er een van is. "We zijn superblij dat we weer aan het werk kunnen", klinkt het vanuit het CBR, want de achterstanden zijn "enorm". "We zijn sinds maart weer praktijkexamens aan het afnemen, maar ook daar hebben we een achterstand van 300.000 examens. Dat hebben we niet één-twee-drie ingelopen", zegt de woordvoerder. In totaal moet het bureau dus een achterstand van 700.000 examens zien weg te werken.

Om dat veilig te doen, "onze doelgroep is zo'n beetje de laatste die gevaccineerd gaat worden", zijn er maatregelen genomen "voor hen en onze collega’s", aldus de zegsvrouw. Theorie-examens worden afgenomen bij 24 mensen tegelijk, "een veel kleinere groep dan vroeger". Er zijn spatschermen geplaatst en de luchtverversing is aangepast.

Slagingspercentage

Het inplannen van de theorie-examens gaat net als bij het inhalen van de praktijkexamens. "Van wie het examen eerder is uitgesteld, kan voor 1 augustus een plaatsje boeken. Daar hebben we capaciteit voor vrijgehouden." Daarna zijn nieuwe examenkandidaten aan de beurt.

Het CBR heeft een plan gemaakt om de enorme wachtrijen in te dammen, beginnend bij de eigen medewerkers. "We werven nieuwe mensen, werken over en in het weekend. Maar dat zal niet genoeg zijn." Daarom is de branche gevraagd minder examens in te plannen, want "van de 300.000 zakt de helft en dat is enorm zonde". Het slagingspercentage moet dus omhoog, iets waar het CBR vanaf mei op gaat letten. Als die maatregelen de wachttijden nog niet doen zakken, "moeten we onorthodoxe manieren verzinnen". Dan moet gedacht worden aan afschaffen van de tussentijdse toets en het faalangstexamen, en het verhogen van de afrij-leeftijd van 17 naar 18 jaar. "Maar dat wil niemand."

Meer uit Binnenland

OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Die krant schrijft dat de vrouw de acteur naar Arnhem heeft laten lokken omdat ze boos zou zijn over "slechte seks" die ze lang geleden heeft gehad met Muijs.

22 minuten geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

28 minuten geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

31 minuten geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

1 uur geleden
NS: Geen of verkeerde info op schermen stations door storing

UTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.

2 uur geleden
Elf aanhoudingen rond vervolg wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagmiddag elf mensen aangehouden in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. Daar speelde Ajax zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. Tien mensen werden opgepakt omdat zij een bivakmuts bij zich hadden, één persoon omdat die nog gezocht werd voor een ander strafbaar feit.

2 uur geleden
Advocaat gemeenten: er is gesproken met Chemours over schikking

DORDRECHT (ANP) - De advocaat die de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden bijstaat in de rechtszaak tegen chemiebedrijf Chemours, erkent dat de betrokken partijen hebben gesproken over een schikkingsvoorstel. Over de inhoud daarvan wil hij niets kwijt.

2 uur geleden