
CBL wil overlegorgaan voor boeren, maar wijst prijsafspraken af
LEIDSCHENDAM (ANP) - Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenbehartiger voor supermarkten, pleit na protesten voor zijn hoofdkantoor in Leidschendam door boze boeren voor een collectief overlegorgaan. Daarin moeten boeren en andere spelers in de voedselketen samen onderzoeken hoe de landbouw een gezonde bedrijfstak kan blijven. Een oproep aan supermarkten om meer te betalen voor melk wees de brancheorganisatie af.
Boeren trokken vrijdag met tractoren naar het kantoor van het CBL, nadat eerder op de dag een Zwols distributiecentrum van Albert Heijn werd geblokkeerd door demonstrerende boeren. Ze protesteerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet, maar ook omdat ze boos zijn over de in hun ogen te lage prijzen die ze voor hun producten krijgen.
Bij de protestactie voor het kantoor gingen boeren ook in gesprek met de branchevereniging. Het CBL heeft nu voorgesteld een "Voedselcollectief" op te richten. Daarin moeten naast boeren ook vertegenwoordigers van andere bedrijfstakken die bij voedselproductie betrokken zijn hun zegje kunnen doen over prangende problemen. "Het CBL vindt dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden", stelt de brancheorganisatie.
Oproep
Boerenactiegroep Agractie deed eerder in een brief aan supermarkten de oproep om de prijzen voor zuivel over de gehele linie met 5 cent te verhogen. Volgens het CBL zou dat neerkomen op prijsafspraken, en die zijn wettelijk niet toegestaan. Ook zou zo'n prijsverhoging nadelig zijn voor de export van Nederlandse zuivel.
Wat de stikstofdiscussie betreft, stellen supermarkten dat ze daar geen rol in kunnen spelen. "Boeren zijn bij distributiecentra dan ook aan het verkeerde adres."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
2 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
19 uur geleden