Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBG: nieuw vaccin Novavax kan sommige prikweigeraars overtuigen

CBG: nieuw vaccin Novavax kan sommige prikweigeraars overtuigen

UTRECHT (ANP) - Het nieuwe coronavaccin van Novavax, dat maandag een positieve beoordeling van de Europese medicijnwaakhond kreeg, kan helpen om mensen die tot nu toe niet zijn gevaccineerd alsnog over de streep te trekken. Het vaccin is namelijk gebaseerd op een oude techniek, met eiwitten. Dat zegt Ton de Boer, voorzitter van de Nederlandse toezichthouder, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het Novavax-vaccin is alleen beoordeeld voor eerste en tweede prikken. Tussen de beide inentingen moet drie weken zitten. Maar in Nederland zijn er nauwelijks nog mensen die zich voor het eerst laten vaccineren. Het gaat hooguit om enkele duizenden mensen per week.

Toch kan het nieuwe vaccin wel degelijk helpen, zegt De Boer. Meer dan een miljoen mensen zijn niet gevaccineerd. Volgens de CBG-voorman zijn onder hen ook mensen die zich best willen laten vaccineren, maar niet met mRNA-vaccins (Pfizer/BioNTech en Moderna) en ook niet met vectorvaccins (AstraZeneca en Janssen). "Zij hebben moeite met nieuwe techniek. Hoe groot die groep is, weet ik niet."

Geen genetische code

Het Novavax-vaccin is wat traditioneler. Het bevat geen genetische code, maar kleine deeltjes van de eiwitten uit de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus. Die eiwitten zijn in een laboratorium nagemaakt.

Dezelfde techniek wordt ook gebruikt bij vaccins tegen bijvoorbeeld hpv en hepatitis B. Ook sommige griepprikken werken op die manier. De Boer: "Het is een techniek die we al langer kennen. Daar kan het voor van belang zijn."

Een ander voordeel is dat het vaccin van Novavax niet diep ingevroren hoeft te worden om bewaard te blijven, zoals het Pfizer-vaccin. Het kan in een koelvak bewaard worden, bij temperaturen van een paar graden boven nul. "Dat betekent dat het aan huisartsen verstrekt zou kunnen worden."

Extra middel

Europa heeft geen tekort aan vaccins, zegt De Boer, maar ook dan kan een extra middel helpen. "Mensen kunnen overgevoelig ergens voor zijn, dan wil je alternatieven hebben. Misschien blijkt dat verschillende vaccins op verschillende manieren werken tegen varianten. Dan is het nuttig dat je meerdere vaccins hebt."

Het vaccin van Novavax is veilig en beschermt goed, de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen van potentiële bijwerkingen, vindt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Nu moet de Europese Commissie beslissen of het vaccin op de markt mag komen. Als dat zo is, zou dit het vijfde vaccin in Europa zijn. In Nederland moet de Gezondheidsraad een advies geven over het gebruik van het nieuwe vaccin, waarna de minister een besluit neemt. "Dat kan snel gaan. Dit gaat geen maanden meer duren", verwacht De Boer.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

1 dag geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

1 dag geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

2 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

2 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

2 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

3 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

3 dagen geleden