Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Categorie 1 vuurwerk verkoopt 'als een dolle'

Categorie 1 vuurwerk verkoopt 'als een dolle'

DEN HAAG (ANP) - Categorie 1 vuurwerk, het vuurwerk dat als enige nog wel mag worden afgestoken komende jaarwisseling, wint aan populariteit. Bij Huisman Vuurwerk gaat de verkoop van wondertollen, sterretjes en fluitjes "als een dolle" en ook groothandelaar Broekhoff Vuurwerk International ziet een "significante stijging" van de verkoop van het lichte vuurwerk. Tegelijk wachten sommige (web)winkels af of de populariteit genoeg oplevert om open te gaan.

Marcel Schutteman van Broekhoff uit Dronten, die zo’n 350 winkeliers in Nederland van vuurwerk voorziet: "Knetterballen, knetterlinten, fonteintjes: normaal verkopen we het erbij, naast het gewone vuurwerk. Maar dit jaar gaat de verkoop zo hard dat de voorraad op dreigt te raken." Bijbestellen gaat niet op tijd, want alleen al het verschepen uit China kost veertig dagen.

Ook volgens John Elderhorst van Fireworld in Den Haag loopt het storm in zijn online winkel. "Ik heb nog nooit sierpakketten van categorie 1 in de winkel gehad, nu trekken ze het uit je handen. Ze willen wat doen, voor de kinderen, maar je zult zien dat volwassen kerels het straks ook afsteken." Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk uit Huissen sluit zich aan bij dat sentiment. "Dat je niet alleen met oliebollen in de kamer staat en de champagnefles het enige is dat knalt."

Online

"We hebben nu al veel verkocht via de winkel, daar gaat een hele stroom weg", aldus De Roo. "Maar online ook, daar plaatsten mensen bestellingen die ze eind van het jaar kunnen ophalen. Dat aantal is net zo groot als we normaal voor categorie 2, het normale vuurwerk, binnenkrijgen." Hij plaatst er wel een kanttekening bij. "De totale inkomsten zijn nog geen 10 procent van wat het normaal is. Normaal verkopen we combinatieboxen waarbij je geniet van een vuurwerkshow van een paar minuten ter waarde van 400 à 500 euro. Het duurste dat ik nu kan verkopen is een categorie 1 pakket voor 25,95 euro."

Reden voor veel webwinkels om de burelen, in ieder geval voorlopig, gesloten te houden. "95 procent van ons assortiment kunnen we nu niet verkopen, dus de vraag is of die 5 procent nog steeds gerealiseerd kan worden als men niets anders kan kopen", verwoordt Rob Tempert van VuurwerkXXL in Voorst de twijfel van sommmige verkopers. "We moeten kijken of het kan de winkel te openen met alleen het lichte vuurwerk."

Meer uit Binnenland

Tot 8 jaar cel om drugslab in bossen bij Venlo

DEN BOSCH (ANP) - De rechtbank in Den Bosch heeft de 59-jarige Venlonaar Dori X. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor de productie van synthetische drugs, onder meer in een beschermd natuurgebied bij Venlo. Twee medeverdachten, een 37-jarige man uit Eersel en een 44-jarige man uit Deurne, gaan respectievelijk zeven en zes jaar de cel in.

13 minuten geleden
Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse oorlogsbegraafplaats Margraten

MARGRATEN (ANP) - In Margraten wordt maandagmiddag het nieuwe bezoekerscentrum geopend van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats. Wereldwijd gaat het om het tiende bezoekerscentrum van beheerder American Battle Monuments Commission (ABMC). De ruim 26 hectare grote begraafplaats in Zuid-Limburg trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers.

1 uur geleden
Dierenpensions weer vol met feestdagen, ook druk buiten piekmaanden

AMERSFOORT (ANP) - De meeste dierenpensions zijn rond de feestdagen volgeboekt. Dat is wel vaker zo in deze tijd van het jaar, maar een woordvoerder van brancheorganisatie Dibevo ziet dat het er ook buiten de piekmaanden steeds drukker is.

2 uur geleden
Limburg wil inwoners met laag inkomen gratis laten reizen

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg wil mensen met een minimuminkomen gratis laten reizen met het openbaar vervoer tijdens de daluren. De provincie werkt aan een voorstel om de Meedoen Pas, een ov-product van de regionale vervoersmaatschappij Arriva, beschikbaar te stellen aan minima. Een woordvoerster van gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (openbaar vervoer) bevestigt een bericht hierover van De Limburger.

3 uur geleden
Weer komen er meer asielzoekers binnen dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft veel asielzoekers binnenkrijgen. De instroom was ook vorige week aanzienlijk hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

3 uur geleden
Spoeddebat in Stadskanaal over noodopvang asielzoekers

STADSKANAAL (ANP) - De gemeenteraad van Stadskanaal houdt maandagavond een spoeddebat over de crisisopvang van asielzoekers in de gemeente. De raad wil in het debat andere gemeenten oproepen om mee te helpen het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten.

4 uur geleden
Joost Klein namens Nederland naar Eurovisie Songfestival

HILVERSUM (ANP) - Joost Klein gaat namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft de kandidaat maandag bekendgemaakt. Het evenement is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö. De selectiecommissie had dit jaar meer dan zeshonderd nummers om uit te kiezen, een record.

6 uur geleden