Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Catalonië naar stembus tijdens coronacrisis

Catalonië naar stembus tijdens coronacrisis

BARCELONA (ANP) - Catalonië kiest zondag een nieuw regionaal parlement van 135 zetels. De Spaanse regering hoopt dat de separatisten hun kleine meerderheid verliezen, maar in opiniepeilingen blijven de verschillende separatistische partijen in totaal vrijwel gelijk. Maar het coronavirus kan voor verrassingen zorgen volgens Spaanse media, mede omdat de opkomst waarschijnlijk veel lager wordt dan ruim drie jaar geleden en er veel relatief kleine partijen meedoen.

Grootste partij wordt naar verwachting de Socialistische Partij (PSC) met ruim een vijfde van de stemmen. De stembureaus voor de 5,5 miljoen kiezers sluiten om 20.00 uur. In het laatste uur van de opening kunnen ook coronapatiënten die in quarantaine leven, in persoon hun stem uitbrengen.

Het coronavirus lijkt de afscheiding van Spanje een beetje naar de politieke achtergrond te hebben gedreven, maar de onderling weliswaar verdeelde separatisten blijven hameren op een onafhankelijk Catalonië. Ze rekenen erop weer de meerderheid in het parlement te krijgen dankzij hun trouwe kiezers en dus denken ze baat te hebben bij de lage opkomst.

De separatisten vormen niet de meerderheid in Catalonië maar domineren de politiek al jaren, mede door de indeling van de kiesdistricten. De PSC is bijvoorbeeld sterk in de dichtbevolkte regio Barcelona waar meer kiezers nodig zijn om een parlementszetel te winnen dan in het achterland. In de herfst van 2017 deed de toenmalige separatistische regering van Catalonië een chaotische poging de onafhankelijkheid uit te roepen wat leidde tot direct ingrijpen vanuit Madrid.

Meer uit Buitenland

Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

45 minuten geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

2 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

3 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

4 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

9 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

13 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

18 uur geleden