Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Catalonië heeft na maanden een nieuwe premier

Catalonië heeft na maanden een nieuwe premier

BARCELONA (ANP) - Meer dan drie maanden na de regionale verkiezingen in Catalonië heeft de regio een nieuwe premier. Pere Aragonés, een 38-jarige gematigde separatist, is in het parlement in Barcelona met 74 stemmen voor en 61 tegen in het zadel gehesen. Hij is van de linkse Esquerra Republicana (ERC) en had grote moeite zijn politieke separatistische bondgenoten ervan te overtuigen dat ze hem premier moesten maken van de regioregering. Maar de tijd begon te dringen, want als ze nog vijf dagen hadden gewacht zou de regio volgens de regels weer naar de stembus moeten.

Onlangs werd bekendgemaakt dat er een akkoord was bereikt tussen de ERC en de partij Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië) en dat de extreemlinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) de coalitie zou zegenen. De leiders van Catalonië kwamen sinds 2015 van Junts per Catalunya, maar ERC won bij de verkiezing één zetel meer. "We beginnen met dit akkoord aan de volgende stap. We kunnen weer vooruitkijken naar een onafhankelijke republiek Catalonië", aldus Aragonès.

ERC en Junts per Catalunya hebben allebei een andere aanpak bij hun streven naar onafhankelijkheid. ERC is voor een aanpak die vooral gebaseerd is op overleg met de landelijke regering in Madrid en Junts per Catalunya is feller en meer gericht op actie. Over twee jaar wordt gekeken hoe ver Catalonië is gekomen met het overleg.

Verrassende winnaars waren bij de verkiezingen in februari de sociaaldemocraten van de PSOE van de Spaanse premier Pedro Sánchez en de conservatieve Spaans-nationalistische Vox. Nieuwe verkiezingen zouden de separatisten momenteel slecht uitkomen, volgens een peiling van de Catalaanse krant La Vanguardia. In een recente peiling is het percentage van de ondervraagden dat zich voor onafhankelijkheid uitspreekt gezakt naar 42 procent en meer dan de helft (52 procent) wil zich volgens de peiling niet afscheiden van Spanje.

Meer uit Buitenland

VN-Veiligheidsraad bijeen om dodelijk incident Gaza

NEW YORK (ANP/AFP) - De VN-Veiligheidsraad zal donderdag in New York achter gesloten deuren bijeenkomen om het dodelijke incident te bespreken eerder op de dag in Gaza tijdens een levering van hulpgoederen. De zitting begint om 22:15 uur Nederlandse tijd en is volgens een diplomatieke bron aangevraagd door Algerije.

1 uur geleden
Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

1 uur geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

2 uur geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

2 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

4 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

4 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

5 uur geleden