Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carnavalsweekend zorgt voor topdrukte in treinen

Carnavalsweekend zorgt voor topdrukte in treinen

UTRECHT (ANP) - De NS heeft het afgelopen carnavalsweekend flink meer mensen van en naar de festiviteiten vervoerd dan vorig jaar. Na het analyseren van de reizigersstromen op de grootste stations in Noord-Brabant en Limburg, concludeert de NS dat er op zaterdag 5 procent meer reizigers waren. Zondag was nagenoeg even druk als vorig jaar.

Vooral de drukte op zaterdag in Breda springt eruit, daar waren drie keer zoveel mensen als tijdens een normale zaterdag. Veelal kwamen die reizigers uit Rotterdam, weet een woordvoerder. Den Bosch was dan weer populairder bij mensen uit Utrecht en Amsterdam. "Dat is ook wel logisch gezien de lijnen daarheen." Op de stations Tilburg en Maastricht was het zaterdags ook erg druk, op zondag gold dat voor Sittard.

De NS had 250 extra schoonmakers ingezet. Zij konden naast vooraf gepland werk ook op meldingen afgaan die door NS-personeel of reizigers werden ingediend. Er kwamen twee keer zoveel meldingen als normaal binnen. Aangezien "we met zoveel treinen rijden en er twee keer zoveel vuil is", was de extra inzet mogelijk niet voldoende. Schoonmakers moesten "tegen de klippen opwerken", zegt de woordvoerder.

Schoonmaakwerk na confetti

Opvallend vaak werden confettikanonnen afgeschoten in de coupés. "Een hel voor een schoonmaker. Het geeft een bende, de hele trein zit onder." Snippers raken "tot in de bagagerekken", en daar kunnen mensen volgens de woordvoerder ook nu nog last van hebben. Verder is het weekend, op het leegspuiten van een brandblusser in de trein na, zonder excessen verlopen.

Reizigersvereniging Rover zag het aantal meldingen over vieze treinen afgelopen weekend niet toenemen. Directeur Freek Bos denkt dat mensen mogelijk pas donderdag klagen wanneer de treinen dan nog steeds vies zijn. "De afgelopen dagen was er meer begrip. Zeker in Noord-Brabant en Limburg zullen reizigers niet vreemd op hebben gekeken als de trein minder schoon was." Maar de directeur verwacht ook buiten die provincies nog begrip van reizigers "als er confetti in de trein ligt".

Meer uit Binnenland

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

8 minuten geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

1 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

2 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

3 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

3 uur geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

3 uur geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

5 uur geleden