Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carlsberg waarschuwt voor uitdagend jaar door inflatie en corona

Carlsberg waarschuwt voor uitdagend jaar door inflatie en corona

KOPENHAGEN (ANP) - De Deense bierbrouwer Carlsberg verwacht dat 2022 een uitdagend jaar zal worden. Dat komt volgens de concurrent van Heineken door de sterk oplopende inflatie, die wordt aangejaagd door de hogere grondstofprijzen, en de aanhoudende onzekerheid rond de coronapandemie.

De brouwer, die wordt geleid door de Nederlandse topman Cees ’t Hart, wist in het afgelopen jaar wel flink te herstellen. De resultaten van het concern lagen in 2021 weer ruim boven het niveau van voor de coronacrisis. De omzet steeg in het afgelopen jaar met 10 procent tot bijna 67 miljard Deense kroon, omgerekend zo'n 9 miljard euro. De operationele winst steeg met 12,5 procent naar 10,9 miljard kroon.

Voor dit jaar rekent Carlsberg echter op een groei van de operationele winst van 0 tot 7 procent, vanwege hogere kosten van grondstoffen en de aanhoudende coronabeperkingen. Op de lange termijn mikt de brouwer op een jaarlijkse omzetgroei van 3 tot 5 procent, waarbij de operationele winst harder zal groeien dan de omzet.

Premium bieren

Het bedrijf is van plan om verder uit te breiden in premium bieren, alcoholvrije bieren en andere categorieën zoals kant-en-klare cocktails en hard seltzer, een licht-alcoholische drank bestaande uit bruiswater en fruitsmaken.

Carlsberg is de eerste brouwer die zijn jaarresultaten publiceert. Concurrenten Anheuser-Busch InBev en Heineken rapporteren later deze maand.

Meer uit Financieel

Productie industrie eurozone stijgt door achterstallige orders

LUXEMBURG (ANP) - De industrie in de eurozone heeft in juni opnieuw meer geproduceerd dan de maand ervoor, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat. Ook ten opzichte van juni 2021 bracht de industrie meer producten voort. In mei nam de productiegroei ook al toe door achterstallige werkzaamheden.

35 minuten geleden
Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

1 uur geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

1 uur geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

2 uur geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

2 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

3 uur geleden