
Carlsberg houdt rekening met flinke afschrijving in Rusland
KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De oorlog in Oekraïne en de sancties die daarop tegen Rusland zijn ingesteld kunnen voor de Deense brouwer Carlsberg flink in de papieren gaan lopen. De onderneming die wordt geleid door de Nederlander Cees 't Hart waarschuwde dat het wellicht een stevige afschrijving moet doen op zijn Russische bezittingen. De prognoses voor dit jaar gingen daarbij overboord.
Carlsberg is een van de de grootste brouwers in Rusland. Vanwege de "zeer onvoorspelbare" situatie in Rusland is het niet langer mogelijk om een financiële prognose te geven, zei het Deense bedrijf in een verklaring. De brouwer is ook "een volledige reeks strategische opties aan het bekijken" voor zijn Russische activiteiten die onder Baltika Breweries bekend staan.
Het in Kopenhagen gevestigde bedrijf heeft in Rusland 8400 mensen in dienst. Carlsberg betrad de Russische markt in 2000 en de activiteiten werden jarenlang beschouwd als het kroonjuweel van de brouwerij. Rusland was vroeger goed voor bijna een derde van de winst. De laatste jaren is het belang ervan voor Carlsberg afgenomen omdat de Russische biermarkt ondermaats presteerde. In 2021 waren Rusland en Oekraïne goed voor ongeveer 13 procent van de inkomsten en ongeveer 9 procent van de bedrijfswinst, aldus Carlsberg.
Heineken
Eerder op woensdag zei rivaal Heineken dat het stopt met de productie en verkoop van zijn eigen merkbier in Rusland. Daarmee sluit Heineken zich aan bij een grote groep van bedrijven die het land verlaten in reactie op de invasie van Oekraïne.
Carlsberg, dat vorige week zijn investeringen in Rusland opschortte, zei woensdag dat het alle reclame in Rusland zal stopzetten en ook zal stoppen met de productie en verkoop van het merk Carlsberg in het land. "Baltika Breweries zal worden gerund als een afzonderlijk bedrijf, met als doel onze werknemers en hun gezinnen te ondersteunen," aldus de Denen.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
14 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
15 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
17 uur geleden