Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carlsberg houdt rekening met flinke afschrijving in Rusland

Carlsberg houdt rekening met flinke afschrijving in Rusland

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - De oorlog in Oekraïne en de sancties die daarop tegen Rusland zijn ingesteld kunnen voor de Deense brouwer Carlsberg flink in de papieren gaan lopen. De onderneming die wordt geleid door de Nederlander Cees 't Hart waarschuwde dat het wellicht een stevige afschrijving moet doen op zijn Russische bezittingen. De prognoses voor dit jaar gingen daarbij overboord.

Carlsberg is een van de de grootste brouwers in Rusland. Vanwege de "zeer onvoorspelbare" situatie in Rusland is het niet langer mogelijk om een financiële prognose te geven, zei het Deense bedrijf in een verklaring. De brouwer is ook "een volledige reeks strategische opties aan het bekijken" voor zijn Russische activiteiten die onder Baltika Breweries bekend staan.

Het in Kopenhagen gevestigde bedrijf heeft in Rusland 8400 mensen in dienst. Carlsberg betrad de Russische markt in 2000 en de activiteiten werden jarenlang beschouwd als het kroonjuweel van de brouwerij. Rusland was vroeger goed voor bijna een derde van de winst. De laatste jaren is het belang ervan voor Carlsberg afgenomen omdat de Russische biermarkt ondermaats presteerde. In 2021 waren Rusland en Oekraïne goed voor ongeveer 13 procent van de inkomsten en ongeveer 9 procent van de bedrijfswinst, aldus Carlsberg.

Heineken

Eerder op woensdag zei rivaal Heineken dat het stopt met de productie en verkoop van zijn eigen merkbier in Rusland. Daarmee sluit Heineken zich aan bij een grote groep van bedrijven die het land verlaten in reactie op de invasie van Oekraïne.

Carlsberg, dat vorige week zijn investeringen in Rusland opschortte, zei woensdag dat het alle reclame in Rusland zal stopzetten en ook zal stoppen met de productie en verkoop van het merk Carlsberg in het land. "Baltika Breweries zal worden gerund als een afzonderlijk bedrijf, met als doel onze werknemers en hun gezinnen te ondersteunen," aldus de Denen.

Meer uit Financieel

Duizenden woningen zijn te bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Woningverkopers openen zaterdag hun deuren voor potentiële kopers tijdens de Open Huizen Dag. Daar komen waarschijnlijk tienduizenden bezoekers op af. Makelaarsorganisatie NVM kan nog niet zeggen hoeveel bezoekers deze editie worden verwacht of hoeveel huizen opengaan. Volgens huizenwebsite Funda doen meer dan 9000 woningen mee. De NVM meldt dat er nog steeds aanmeldingen kunnen binnenkomen.

2 uur geleden
Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

7 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

7 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

8 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

11 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

11 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

11 uur geleden