Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carlos Menem, Argentijns president van 1989 tot 1999, overleden

Carlos Menem, Argentijns president van 1989 tot 1999, overleden

BUENOS AIRES (ANP/RTR/AFP) - De Argentijnse ex-president Carlos Menem, die Argentinië vanaf 1989 tien jaar leidde, is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al lang met gezondheidsproblemen. De doorgewinterde politicus en advocaat was op het einde van zijn leven senator.

Tijdens zijn bewind had het Zuid-Amerikaanse land te kampen met grote economische problemen. Ook werd Argentinië opgezadeld met een enorme schuldenberg.

Menem stierf in een kliniek in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hij was de afgelopen maanden verscheidene keren in het ziekenhuis opgenomen omdat hij longontsteking had.

Menem voerde als president een agressief privatiseringsbeleid. Hij zag zichzelf ideologisch als een peronist, een volgeling van het beleid en de nalatenschap van voormalig president Juan Peron. Hij zette de wisselkoers van de Argentijnse peso vast op één Amerikaanse dollar, wat in 2001 leidde tot de ergste economische crisis van het land.

Justitie opende meerdere keren een onderzoek naar hem voor corruptie, maar hij is nooit veroordeeld. In 2001 kreeg Menem huisarrest in verband met wapensmokkel naar Kroatië en Ecuador, maar hij werd uiteindelijk vrijgesproken.

Menem was twee keer getrouwd. Zijn tweede huwelijk was met de voormalige Chileense Miss Universe Cecilia Bolocco.

Meer uit Buitenland

RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

2 uur geleden
Wapenstilstand in Soedan met nog eens vijf dagen verlengd

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese overheidstroepen en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn een verlenging met vijf dagen overeengekomen van het staakt-het-vuren dat zij op 20 mei hebben ondertekend, meldt het Amerikaanse Bureau voor Afrikaanse Zaken. De verlenging kwam mede tot stand door bemiddeling van Saudi-Arabië en de VS, die ook bij de oorspronkelijke wapenstilstand bemiddelden. Dat staakt-het-vuren liep van 20 tot 29 mei. De nieuwe wapenstilstand eindigt op 3 juni.

3 uur geleden
NAVO-soldaten gewond na clash met Servische demonstranten Kosovo

ZVECAN (ANP/AFP/RTR) - Vredeshandhavers onder leiding van de NAVO hebben maandag Servische demonstranten uiteengedreven die in het noorden van Kosovo opnieuw met de politie in conflict waren geraakt. Daarbij raakten 25 soldaten uit Hongarije en Italië gewond, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Het betrof onder meer botbreuken en brandwonden. Die laatste werden veroorzaakt door de brandbommen die de demonstranten gooiden.

3 uur geleden
Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

4 uur geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

4 uur geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

4 uur geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

6 uur geleden