Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carice van Houten: afwezigheid topman Rabobank gemiste kans

Carice van Houten: afwezigheid topman Rabobank gemiste kans

UTRECHT (ANP) - Dat Rabobank-topman Stefaan Decraene niet naar de certificaathoudersvergadering van zijn bank kwam is een gemiste kans, vindt actrice en klimaatactivist Carice van Houten. Samen met tientallen medestanders protesteerde zij dinsdag voorafgaand aan die bijeenkomst. "Dat hij hier vandaag niet komt opdagen vind ik enigszins verdacht", stelt Van Houten. "Ik denk dat als hij echt een heel goed klimaatplan zou hebben dat hij trots zou kunnen zijn en dat aan ons allemaal had kunnen presenteren. Dat doet hij niet."

Rabobank liet eerder al weten dat de vergadering niet een geschikte plek is om die boodschap af te geven. Zo gaf de bank aan dat de bijeenkomst geen vergadering van de bank zelf is, maar van een zelfstandige stichting "waar Rabobank geen zeggenschap over heeft". Financieel topman Bas Brouwers is te gast om een toelichting op de prestaties van de Rabobank te geven, maar de overige leden van de directie zijn niet aanwezig.

Decraene kan dus geen antwoord geven op de vraag van Van Houten en andere activisten van Extinction Rebellion en Milieudefensie of Rabobank van plan is te zorgen dat de CO2-uitstoot van de bank en de bedrijven en projecten waarin zij investeert in 2030 minimaal 45 procent lager zal zijn dan in 2019. "Stefaan, ik wil best een keer koffie met je drinken", zei de actrice in een toespraak. "Maar dan moet je wel eerst ja zeggen."

Informeer jezelf

Van Houten geeft aan zich sinds enkele maanden in te zetten voor het klimaat. "Als je de realiteit durft te zien, en ik durfde dat eerlijk gezegd pas drie maanden geleden, dan kan je niet anders dan in actie komen." De actrice zegt vooral gedreven te zijn door de liefde voor haar 6-jarige zoontje, zodat die later niet kan vragen: waarom heb je niets gedaan toen het nog kon?

"Informeer jezelf, demonstreer, vertel groene verhalen, laat je stem horen, zuig aan kartonnen rietjes tot je een ons weegt, maar vergeet niet wie hier echt het verschil kunnen maken: de overheid, grote bedrijven en banken", aldus Van Houten. "Met dit vuur sta ik hier. Eis eerlijk en verantwoordelijk beleid van je bank, dat doe ik vandaag. Niets meer, niets minder."

Eerder roerden klimaatactivisten zich ook al onder meer bij Ahold Delhaize, ING en Unilever. Ook bij de aandeelhoudersvergadering van Shell volgende week zullen zij aanwezig zijn.

Meer uit Financieel

Maersk verwacht verbetering wereldwijde containerhandel

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De vooruitzichten voor de wereldwijde containerhandel verbeteren, ondanks de verstoringen door de aanvallen van schepen door Houthi-rebellen in de Rode Zee. Het Deense Maersk, een van de grootste containerrederijen ter wereld, heeft donderdag bij zijn kwartaalcijfers de vooruitzichten voor de handel in positieve zin aangescherpt.

1 minuut geleden
VodafoneZiggo verliest opnieuw veel klanten met vaste aansluiting

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo is in het eerste kwartaal van dit jaar 26.600 consumenten met een vaste aansluiting als klant kwijtgeraakt. Dat komt onder meer door de sterke concurrentie op die markt. Het aantal zakelijke klanten met internetaansluitingen steeg met 3100.

11 minuten geleden
ING op kop in lagere AEX, DSM-Firmenich zakt na cijfers 

AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de grote winnaars in de AEX-index op het Damrak. De bank zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd 4,8 procent hoger gezet.

13 minuten geleden
Ruim kwart meer winst voor Ozempic-maker Novo Nordisk

BAGSVAERD (ANP/AFP) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk heeft de winst in de eerste maanden van dit jaar met 28 procent opgevoerd ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf, bekend van afslankmiddel Wegovy en diabetesmedicijn Ozempic, hield onder de streep 25,4 miljard Deense kroon over, omgerekend meer dan 3 miljard euro.

39 minuten geleden
Muziek van Billie Eilish en Harry Styles terug naar TikTok

HILVERSUM (ANP) - De muziek van bekende artiesten als Billie Eilish en Harry Styles kan terugkeren op TikTok. Hun muzieklabel Universal Music Group (UMG) heeft alsnog een deal gesloten met het socialemediaplatform.

41 minuten geleden
Aandacht voor cijfers ING en Shell op drukke beursdag

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht uit naar de resultaten van ING en olie- en gasconcern Shell. ING zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. De bank zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

49 minuten geleden
Shell houdt winst hoog ondanks lagere gasprijs

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell blijft veel winst maken en gebruikt dit om aandeelhouders te belonen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar ging een bedrijfswinst van 7,7 miljard dollar (7,2 miljard euro) de boeken in, 2 miljard dollar minder dan een jaar geleden, maar enkele honderden miljoenen meer dan in het voorgaande kwartaal. Begin vorig jaar waren de gasprijzen nog een stuk hoger.

52 minuten geleden