Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carbidschieten mag wel tijdens jaarwisseling

Carbidschieten mag wel tijdens jaarwisseling

ZWOLLE (ANP) - De veiligheidsregio IJsselland staat carbidschieten rond de jaarwisseling toe. Carbid valt niet onder het vuurwerkverbod, twittert de regio. "We begrijpen heel goed dat iedereen zin heeft in een plezierige afsluiting van dit bijzondere jaar." Dat vindt ook de regio Noord- en Oost-Gelderland, waar eveneens geknald mag worden met carbid.

Carbidschieten is in het noorden en oosten van het land erg populair. Het idee is om een zo hard mogelijke knal te veroorzaken door carbid in een melkbus nat te maken. Er vormt zich dan een gas dat wordt aangestoken. Daardoor vliegt een deksel of bal in de hals van de melkbus met een grote dreun weg. Meestal zorgt een plaatselijke oudjaarvereniging ervoor dat er rijen melkbussen naast elkaar staan, die allemaal achter elkaar knallen.

Volgens IJsselland, waar onder meer Zwolle, Kampen en Deventer onder vallen, is het goed mogelijk om binnen de geldende coronamaatregelen met carbid te schieten. Noord- en Oost-Gelderland zegt: "Voor zover we het nu kunnen beoordelen en zolang er geen andere beperkingen gelden, staan we deze traditie toe." In veel gemeenten geldt altijd al een meldingsplicht voor carbidschieten. De veiligheidsregio Twente beslist volgende week over het carbidschieten.

Meer uit Binnenland

Neerslagtekort stijgt, maar nog geen sprake van droogteproblemen

LELYSTAD (ANP) - Het neerslagtekort in Nederland is sinds half mei gestegen tot iets boven het langjarig gemiddelde. In de komende twee weken gaat het weinig tot helemaal niet regenen en stijgen de temperaturen. Daardoor zal het neerslagtekort groter worden, verwacht de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW), maar er is nog geen sprake van droogteproblemen zoals omvangrijke sproeiverboden, verzilting, schade aan de natuur of snel afnemende waterkwaliteit.

18 minuten geleden
Waakhonden willen aangepast coronavaccin voor nieuwe boosterronde

AMSTERDAM/SOLNA (ANP) - De coronavaccins moeten in de komende maanden worden bijgewerkt, zodat ze beter beschermen tegen nieuwe subvarianten van het virus, zoals XBB. De vaccins kunnen dan worden gebruikt bij een nieuwe vaccinatieronde in het najaar. Dat zeggen de Europese gezondheidsdienst ECDC en de toezichthouder voor vaccins EMA.

21 minuten geleden
Politie houdt laatste verdachte aan voor mishandeling Bijlmer

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een twaalfde "en tevens laatste" verdachte aangehouden in het onderzoek naar de mishandeling waarbij iemand op het spoor werd geduwd bij station Bijlmer ArenA. Dat meldt de politie dinsdag. Het gaat om een 19-jarige man uit Zaandam.

24 minuten geleden
ProRail: onderzoek naar oorzaak treinstoring nog gaande

UTRECHT (ANP) - Het onderzoek naar de oorzaak van de IT-storing op de verkeersleidingspost van ProRail is dinsdagmiddag nog in volle gang. "We hebben wel het idee dat we steeds dichter bij de oorzaak van het probleem komen", laat een woordvoerder van de spoorwegbeheerder weten.

32 minuten geleden
Lading met Peruaanse avocado's bevat 130 kilo cocaïne

ROTTERDAM (ANP) - Tijdens een douanecontrole in Rotterdam is een partij van 130 kilo cocaïne gevonden die was verstopt in een container met avocado's. De container was afkomstig uit Peru, meldt het Openbaar Ministerie.

41 minuten geleden
OM eist weer levenslang voor moord op moeder, vrouw en kinderen

DEN BOSCH (ANP) - Ook in hoger beroep is dinsdag levenslang geëist tegen Onur K. (36) uit Etten-Leur. Hij wordt verdacht van het wurgen van zijn vrouw (31), zijn moeder (65) en zijn twee kinderen (2 en 6) in maart 2020.

57 minuten geleden
ANWB verwacht dit weekend drukte door Duitsers en zomers weer

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dit weekend extra drukte op de weg door Duitse toeristen. Vanwege een feestdag in het land brengen veel Duitsers een lang weekend in Nederland door. Al vanaf donderdagochtend kunnen er files ontstaan. Ook het zomerse weer en evenementen zullen vanaf vrijdag voor drukte op de weg zorgen.

1 uur geleden