Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Carbidschieten behoort sinds 2014 tot immaterieel erfgoed

Carbidschieten behoort sinds 2014 tot immaterieel erfgoed

ARNHEM (ANP) - Carbidschieten maakt sinds 2014 deel uit van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. De traditie, die vooral in het noorden en oosten van het land in ere wordt gehouden, groeit sinds de Tweede Wereldoorlog in populariteit maar stamt waarschijnlijk al af van de Germanen. Carbidschieten geeft een enorme knal, maar is veel goedkoper dan vuurwerk, dat dit jaar vanwege de coronacrisis verboden is.

Carbid is een verbinding van koolstof en calcium. De stof wordt wel gebruikt om mollen te verjagen, maar verkopers pieken kort voor de jaarwisseling. Carbidschieters stoppen een brok carbid in een melkbus, maken de stof een beetje nat en sluiten de bus dan af. Er vormt zich een gas, dat via een klein gaatje in de bus wordt aangestoken. Dat veroorzaakt een flinke explosie, waardoor de afsluiting van de bus tientallen meters weg kan schieten. Vroeger werden deksels van melkbussen als afsluiter gebruikt, maar omdat daar nogal eens ongelukken mee gebeurden worden tegenwoordig ballen gebruikt. De kunst van het carbidschieten is het veroorzaken van een zo hard mogelijke knal en het zo ver mogelijk laten wegschieten van de afsluiter.

"Carbidschieten is niet gevaarlijk, als je je verstand gebruikt en veel ruimte hebt. In de stad is het niet slim", zegt vuurwerkhandelaar Jan Souman uit Hattem. "Je moet op tijd en bij daglicht met de voorbereidingen beginnen. Als je gaat schieten gehoorbeschermers op, handschoenen aan en een vuurwerkbril gebruiken. En nuchter zijn." Souman voegt bij elk pakket een cursus carbidschieten. Veel carbidhandelaren hebben ook zo'n handleiding op internet staan. Nu er een vuurwerkverbod geldt, stromen de bestellingen voor carbidpakketten overal binnen.

Meldplicht

In Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland loopt al vijf jaar de campagne Wie is de BOCK (de Bewust Oplettende Carbid Knaller). In die provincies willen veiligheidsregio's en gemeenten van elk carbidfeestje weten wie de BOCK is. In de meeste gemeenten geldt een meldplicht voor carbidschieten. In de algemeen plaatselijke verordening (apv) is opgenomen aan welke eisen carbidschieten moet voldoen en wanneer er tijdens de jaarwisseling geknald mag worden.

Carbid is vrij te koop en kost enkele euro's per kilo. Een kilo carbid geeft ongeveer 300 liter gas. Twee liter gas zorgt al voor een flinke knal, zegt Souman. Carbidverenigingen plaatsen meestal een hele reeks melkbussen, die allemaal achter elkaar moeten knallen. Vorig jaar is tussen de 80.000 en 90.000 kilo carbid verkocht. Dat zorgde volgens het kenniscentrum voor letselschade Veiligheid.nl voor 78 gewonden, die met name botbreuken en brandwonden hadden opgelopen. In totaal liepen in 2019 ongeveer 1300 mensen vuurwerkletsel op tijdens de jaarwisseling.

Meer uit Binnenland

Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

4 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

6 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

6 uur geleden
DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

HAARLEM (ANP) - De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

7 uur geleden
Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

AMSTERDAM (ANP) - De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

7 uur geleden
TEFAF-baas stapt plotseling op

MAASTRICHT/NEW YORK (ANP) - De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom. Buitenlandse media brengen hem in verband met oude en niet meer openbare tweets, die anti-woke zouden zijn en over moslims en linkse opinies zouden gaan.

7 uur geleden
Start haringseizoen op 14 juni onzeker

DEN HAAG (ANP) - Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

7 uur geleden