Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Captain Tom was 'een baken van licht en hoop voor de wereld'

Captain Tom was 'een baken van licht en hoop voor de wereld'

LONDEN (ANP) - Met een indrukwekkende uitvaart is zaterdag in het Verenigd Koninkrijk afscheid genomen van de Britse coronaheld Tom Moore. De lijkwagen met het lichaam van 'Captain Tom' arriveerde aan het eind van de ochtend bij het crematorium in Bedford, berichtte de BBC. Daar vuurde een 14-koppige militaire erewacht drie salvo's af.

Familieleden van Moore hebben tijdens de begrafenis hun "trots" uitgesproken. Zijn kleindochter Georgia Ingram-Moore las het gedicht De Magiër voor, dat ze heeft helpen schrijven. Het gaat over leven met iemand die "ons de hele dag aan het lachen maakt" en "weet wat belangrijk is". Zijn kleinzoon Benjamin sprak over een "ongelooflijke grootvader, mentor en vriend." Hannah Ingram-Moore beschreef haar vader als "een baken van licht en hoop voor de wereld".

Moore kreeg in zijn land een heldenstatus dankzij zijn wandelactie om tijdens de pandemie geld op te halen voor de gezondheidszorg. Die leverde tientallen miljoenen op. Toen de 100-jarige Brit dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus en overleed, leidde dat tot veel verdrietige reacties.

Spectaculaire gebeurtenis

Hoewel vanwege de coronacrisis slechts acht familieleden aanwezig konden zijn bij de uitvaart, zeiden de nabestaanden vooraf dat het wel een "spectaculaire" gebeurtenis zou worden. Zo vloog als eerbetoon een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog langs. Het ging om een C-47 Dakota. Op de grafkist van Moore lagen een Britse vlag en zijn onderscheidingen.

Op meerdere plaatsen in het land, waaronder ook het dorp waar Moore woonde, klonken aan het begin van de uitvaart de kerkklokken honderd keer. Zanger Michael Bublé nam een versie op van het nummer 'Smile' dat tijdens de plechtigheid te horen was. Aan het eind van de ceremonie klonk op verzoek van Moore het nummer My Way van Frank Sinatra. Een hoornblazer speelde The Last Post toen de dienst eindigde.

Captain Tom kwam oorspronkelijk uit Keighley, nabij Bradford. Zijn familie laat weten dat zodra de Covid-19-beperkingen het toelaten, zijn as zal worden begraven in Yorkshire waar hij zal rusten met zijn ouders en grootouders in het familiegraf.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

3 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

3 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

5 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

6 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

7 uur geleden