Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Capitoolpolitie houdt dertien verdachten aan voor bestorming

Capitoolpolitie houdt dertien verdachten aan voor bestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - De politie van het Capitool heeft dertien verdachten aangehouden voor de bestorming op woensdag, maakte commissaris Steven Sund bekend. Ook is de eigenaar aangehouden van een verdacht voertuig dat bij het Capitool geparkeerd stond.

Volgens de politie van Washington DC, een andere organisatie dan de politie van het Capitool, zijn vier mensen omgekomen bij de bestorming en zijn er in totaal 68 arrestaties verricht.

Het gros van de arrestanten wordt ervan verdacht het complex onwettig te zijn binnengedrongen, zei Sund. Bij anderen gaat het om verdenkingen van onder andere het aanvallen van een politieagent en het onwettig dragen van vuurwapens of munitie.

Bewakingsvideo's

Volgens de politiechef worden bewakingsvideo's bekeken om nog meer verdachten in het vizier te krijgen. Ook vindt er na de aanval een "grondige evaluatie" plaats van de beveiligingsplannen en -procedures die de Capitoolpolitie hanteert. Amerikaanse politici vragen zich in Amerikaanse media af waarom de beveiliging niet beter op de orde was en willen dat een onderzoek wordt ingesteld naar het optreden van de politie.

Sund stelt dat er voor de aangekondigde protesten op woensdag een "robuust beveiligingsplan" lag, maar dat dit soort "massale rellen" tot de buitencategorie behoren. "Dit ging om crimineel oproerend gedrag. De acties van de Capitoolagenten waren heroïsch gezien de situatie waar ze zich in bevonden."

Dodelijke schietpartij

De politiebaas deelde mee dat een agent die betrokken was bij een dodelijke schietpartij in het Capitool, geschorst is. Volgens Sund vuurde de agent in kwestie zijn dienstwapen af toen demonstranten het Huis van Afgevaardigden binnen probeerden te dringen, waar Congresleden bijeen waren gekomen om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te bekrachtigen.

Een vrouw werd geraakt en overleed later in het ziekenhuis. De agent in kwestie is met verlof gestuurd hangende het politieonderzoek naar het schietincident, aldus Sund.

De politiechef van het Capitool bevestigt dat het slachtoffer Ashli Babbit heet. Verschillende media meldden eerder al de identiteit van de vrouw, die uit San Diego kwam en volgens familieleden een fervent aanhanger was van Trump. Ook zou ze een oorlogsveteraan zijn die vier keer op missie ging met de Amerikaanse luchtmacht.

Meer uit Buitenland

Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

58 minuten geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

1 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

2 uur geleden
Pro-Oekraïense demonstraties in heel Europa na twee jaar oorlog

BERLIJN (ANP/AFP/BELGA) - In heel Europa zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan Oekraïne. Onder meer in Berlijn, Londen en Parijs waren er grote demonstraties. Daarbij werd opgeroepen tot aanhoudende steun van het Westen voor dat land, twee jaar na de grootschalige Russische invasie.

3 uur geleden
Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

5 uur geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

6 uur geleden
Persbureau: Macron te druk met boerenoverleg voor G7-top

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron neemt niet deel aan het overleg met de leiders van andere G7-landen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Bronnen bij het Franse presidentieel paleis zeggen tegen het agentschap dat in zijn plaats minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné aanschuift. Macron zelf is in overleg met boze boeren.

8 uur geleden