Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Capaciteit laboratoria onvoldoende voor nog meer coronatests

Capaciteit laboratoria onvoldoende voor nog meer coronatests

UTRECHT (ANP) - GGD'en kunnen niet nog meer mensen op corona gaan testen omdat de capaciteit van de laboratoria in Nederland hiervoor ontoereikend is. "Er kan nu niet opgeschaald worden omdat er onvoldoende labcapaciteit voor coronatests beschikbaar is", zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

"Dat hebben wij al vaker gezegd. De vraag is, wanneer komt het ministerie van VWS met meer testcapaciteit", zegt de zegsvrouw van de koepelorganisatie. Zij reageert daarmee op een bericht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, dat het Nederlandse testsysteem voor het coronavirus nog niet klaar is voor een mogelijke tweede golf. De testcapaciteit moet verder omhoog, stelt de inspectie na onderzoek in alle 25 GGD-regio's.

GGD GHOR roept mensen opnieuw op om geen testafspraak te maken wanneer er geen klachten zijn. "Kom dan niet", aldus de woordvoerster.

De inspectie stelde ook vast dat bijna de helft van GGD’s tests op het virus niet juist uitvoerde. Het gaat om GGD-medewerkers die zich onvoldoende bewust waren van het gevaar op besmetting. Ook werden beschermingsmiddelen niet altijd op de juiste manier gebruikt en zijn er fouten gemaakt met het scheiden van schoon en vuil afval. "Er zijn een paar plekken waar het niet goed is gegaan, we zoeken uit wat er is gebeurd. Misschien waren er te weinig beschermingsmiddelen, waardoor mensen fouten hebben gemaakt", aldus een woordvoerder van GGD-GHOR.

Meer uit Binnenland

Brandweer start verkenningsvluchten tegen natuurbranden Veluwe

APELDOORN (ANP) - De brandweer is woensdag begonnen met regelmatige verkenningsvluchten boven de Veluwe, om eventuele beginnende natuurbranden daar snel te ontdekken. Dat is nodig omdat het al langere tijd droog is in de natuur, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Deze veiligheidsregio is in Nederland de specialist op het gebied van natuurbranden en de bestrijding daarvan.

10 minuten geleden
Reddingsbrigade raadt zwemmen af vanwege lage watertemperatuur

IJMUIDEN (ANP) - Hoewel het komend weekend tropisch warm kan worden, is de temperatuur van het water nog erg laag. Reddingsbrigade Nederland raadt daarom af om langere tijd te gaan zwemmen. "Pootje baden en een korte plons is geen probleem, maar om echt te gaan zwemmen is het water nog te koud", zegt een woordvoerder.

17 minuten geleden
Rutte: in Gronings gasdossier 'ook door mij' grote fouten gemaakt

DEN HAAG (ANP) - Verschillende kabinetten zijn in de fout gegaan in de jaren dat Nederland profiteerde van gaswinning in Groningen, erkent premier Mark Rutte. Ook door zijn eigen kabinetten zijn grote en "ongekende fouten" gemaakt, zei hij aan het begin van het debat naar aanleiding van het parlementaire enquêterapport over het Groningse gasdossier. "En dus ook door mij", voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

UTRECHT (ANP) - Duizenden werknemers met een beperking hebben woensdag in Utrecht geprotesteerd voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Volgens de vakbond CNV waren er meer dan 8000 mensen op de manifestatie afgekomen, zo’n 10 procent van de mensen die werkzaam zijn in de sector.

2 uur geleden
Yeşilgöz na belagen journalisten Bloemendaal: van pers blijf je af

DEN HAAG (ANP) - Van de vrije pers blijf je af. Zo reageert minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) woensdag op het verhaal van De Telegraaf, die meldt dat twee journalisten van de krant na afloop van een extra raadsvergadering over een opvanglocatie voor asielzoekers in Bloemendaal zijn belaagd.

2 uur geleden
Warmte houdt aan na tropisch weekend, kans op regionale hittegolf

HOUTEN (ANP) - Dit weekend kan de temperatuur stijgen naar een tropische 30 of regionaal 31 graden. Ook de nachten worden warm en Weeronline spreekt zeker in stedelijke gebieden van "echte plaknachten". Na het weekend blijft het warm en is er kans op een regionale hittegolf.

2 uur geleden
Evenementen voorbereid op verwachte hitte

HILVARENBEEK (ANP) - Verschillende festivals hebben voorbereidingen getroffen voor het geval het komend weekend inderdaad erg warm wordt. In meerdere regio's kunnen tropische temperaturen worden bereikt. Op festival Best Kept Secret kan de temperatuur zaterdag stijgen tot liefst 31 graden, meldde Weeronline eerder.

3 uur geleden