Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cao-onderhandelaar gemeenten: nu pittig gesprek over geld met Rijk

Cao-onderhandelaar gemeenten: nu pittig gesprek over geld met Rijk

DEN HAAG (ANP) - Het Rijk wacht pittige gesprekken met gemeenten over hun financiën, mede door de loonsverhoging die veel ambtenaren waarschijnlijk tegemoet zien na het principeakkoord over een nieuwe cao. Met die waarschuwing komt Ton Heerts, die namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) de onderhandelingen met vakbonden leidde.

"De zorgen over de financiën zijn er. Dit gaat over een cao voor zo'n 190.000 werknemers", zegt hij naar aanleiding van het akkoord met vakbonden. Daarin gaan de lonen in de onderste schalen van gemeentemedewerkers 13 procent omhoog. Gemiddeld gaat het om een stijging van 9,1 procent.

"Wij staan op de arbeidsmarkt onder druk om voldoende mensen te vinden zodat we onze taken kunnen uitvoeren, van stadsreiniging tot huwelijken voltrekken en vergunningen verlenen voor de bouw. Wij wilden met een goede cao laten zien dat we een aantrekkelijke werkgever zijn", zegt Heerts. "Nu zijn goede gesprekken met het Rijk nodig over de financiering, omdat vanaf 2026 anders bepaalde taken onder druk komen te staan. Het gaat dan om bijvoorbeeld de dossiers jeugdzorg, zorg, de sociale werkvoorziening. Maar ook om de eigen financiële huishouding."

Gemeentefonds

Gemeenten halen een aanzienlijk deel van hun inkomsten uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid. Sommige taken die gemeenten uitvoeren worden ook direct gefinancierd door ministeries, legt Heerts uit.

Het principeakkoord over een nieuwe cao, waar de achterbannen van vakbonden en de VNG nog mee moeten instemmen, kwam er na weken vol stakingen onder gemeentepersoneel. Daarbij hoopte vuilnis zich op in steden als Den Haag, Utrecht en Amsterdam doordat ook vuilnisophalers het werk neerlegden.

Heerts erkent dat die acties extra druk opleverden voor gemeenten "Die acties hadden een belangrijke impact op het dagelijks leven voor inwoners van gemeenten. Het onderstreepte ook de noodzaak om tot een goede cao te komen."

Meer uit Binnenland

Waterschap Limburg: hoogwaterpiek is voorbij, geen problemen meer

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg verwacht geen problemen meer met hoge waterstanden in het stroomgebied van de Geul. De hoogwaterpiek in de rivier is voorbij, de waterafvoer neemt af en er wordt alleen nog af en toe een bui verwacht, zegt het waterschap.

19 minuten geleden
Extra politiecontroles in Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN (ANP) - De politie gaat extra controles uitvoeren in en rond het Middengebied in Vlissingen, na meerdere schietincidenten. Deze week werd er op verschillende plaatsen in de stad geschoten. Dat gebeurde binnen één etmaal. Ook was er een steekincident.

1 uur geleden
Hongerstakers Maastricht gaan door tot eisen zijn ingewilligd

MAASTRICHT (ANP) - De vijf pro-Palestijnse hongerstakers aan de Universiteit Maastricht (UM) gaan door tot hun eisen zijn ingewilligd. Ze begonnen drie dagen geleden met hun actie en zijn boos op de universiteit omdat die volgens hen de hongerstaking negeert en zo hun gezondheid in gevaar brengt. Ze willen een eind aan wat ze "de door de UM gesponsorde genocide" noemen.

1 uur geleden
Ook twee campings in Meerssen geëvacueerd

MEERSSEN (ANP) - Twee campings in het Limburgse Meerssen worden zaterdag uit voorzorg ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Het gaat om de campings 't Geuldal en Geul & Bos. Eerder werden al de gasten van twee campings in Etenaken, bij Wijlre, geëvacueerd.

5 uur geleden
Tweede jonge vrouw overleden na ongeval A50

HERVELD (ANP) - De 18-jarige vrouw uit Lent die op 12 mei zwaargewond raakte na een ongeval op de A50 ter hoogte van het Gelderse Herveld, is overleden. Dat meldt de politie. Het slachtoffer werd vorige week zondagochtend met zware verwondingen naar het ziekenhuis vervoerd.

5 uur geleden
Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

BROEK IN WATERLAND (ANP) - Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10. De bestuurder van de personenauto, een 73-jarige man uit de gemeente Waterland, is overleden, meldt de politie.

7 uur geleden
Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

MAASLAND (ANP) - Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

8 uur geleden