Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cannes maakt zich op voor uitreiking prestigieuze Gouden Palm

Cannes maakt zich op voor uitreiking prestigieuze Gouden Palm

CANNES (ANP) - De 76e editie van het Filmfestival van Cannes wordt zaterdagavond afgesloten. Regisseur Ruben Östlund zal namens de jury de prijzen uitreiken, waaronder de prestigieuze Gouden Palm. Ook worden er beeldjes uitgereikt voor beste acteur, actrice, regisseur en scenarist. Na de uitreiking wordt de slotfilm vertoond, de nieuwe Pixar-animatie Elemental.

In de competitie van Cannes draaiden dit jaar 21 titels. Volgens de critici was de kwaliteit van de selectie hoog; meer titels dan gebruikelijk kregen in de waarderingslijstjes een hoge score. Maar er was ook kritiek op de afwezigheid van jonge talenten. De gemiddelde leeftijd van de regisseurs in de competitie lag boven de 60.

Een van de films die veel stof deed opwaaien in Cannes was The Zone Of Interest van regisseur Jonathan Glazer. De film laat zien hoe het gezin van Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz, een luxueus leven leidde naast de gaskamers en verbrandingsovens van het vernietigingskamp. Een andere film die hoge ogen gooit is May December van Todd Haynes, met Julianne Moore als vrouw die twee decennia geleden haar man inruilde voor een 13-jarige jongen. Twintig jaar later worden oude wonden opengereten als een actrice research komt doen voor een verfilming van het schandaal.

Voor de vrouwelijke acteursprijs lijkt de Duitse actrice Sandra Hüller favoriet te zijn. Zij speelt in The Zone Of Interest de vrouw van Höss, maar de actrice imponeert ook in het rechtbankdrama Anatomy Of A Fall als schrijfster die wordt verdacht van de moord op haar man. Jude Law wordt genoemd als mogelijke winnaar van de prijs voor beste acteur. In het kostuumdrama Firebrand speelt hij de Britse koning Hendrik VIII die in de laatste periode van zijn leven agressief en onberekenbaar werd.

Er zijn geen Nederlandse films in de race voor de Gouden Palm dit jaar. De documentaire De Bezette Stad, over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, werd wel geselecteerd voor het festival, maar als titel buiten competitie.

Meer uit Buitenland

Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

5 minuten geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

39 minuten geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

1 uur geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

1 uur geleden
Nog een persoon vermist na explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De voorlopige balans van de explosie in Antwerpen is vier doden, drie zwaargewonden en twee lichtgewonden, aldus de politie. Er blijft nog zeker één persoon vermist. Ook vrijdagochtend wordt er verder gezocht naar eventuele slachtoffers onder het puin van het door een zware explosie getroffen appartementsgebouw aan de Sint-Bernardsesteenweg.

2 uur geleden
Rusland zegt 87 Oekraïense drones te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 87 Oekraïense drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van Defensie. Zeventig daarvan zouden de zuidelijke regio Rostov in Rusland als doelwit hebben gehad. In die regio is het hoofdkwartier van de militaire operatie tegen Oekraïne gevestigd.

2 uur geleden
Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

6 uur geleden