
Canadezen steunen petitie voor afnemen nationaliteit Elon Musk
OTTAWA (ANP) - Canadezen hebben massaal een petitie ondertekend die de regering oproept Elon Musk zijn Canadese nationaliteit af te nemen. Binnen vier dagen zijn al meer dan 176.000 handtekeningen verzameld en dat is meer dan genoeg om deze te laten behandelen door het parlement.
Musk, wiens moeder uit Canada komt, heeft volgens de petitie activiteiten ondernomen die ingaan tegen het nationale belang van Canada. Hij wordt ervan beschuldigd zijn rijkdom en invloed te gebruiken om de Canadese verkiezingen te beïnvloeden. Musk gebruikte zijn platform X meermaals om commentaar te leveren op de Canadese politiek. Zo sprak hij steun uit voor Pierre Poilievre, de leider van de Conservatieve Partij, en uitte hij kritiek op premier Justin Trudeau.
De opsteller van de petitie, auteur Qualia Reed, stelt ook dat Musk lid is geworden van "een buitenlandse regering die probeert de Canadese soevereiniteit uit te wissen". De Amerikaanse president Donald Trump sprak over het inlijven van Canada. De petitie wordt gesteund door parlementariër Charlie Angus van de Nieuwe Democratische Partij.
Nationaliteiten
In Canada zijn minimaal vijfhonderd handtekeningen nodig om een digitale petitie te presenteren aan het parlement, dat dit jaar op 24 maart voor het eerst samenkomt. Dat doel werd al snel bereikt. De petitie begon donderdag en kan nog tot en met 20 juni worden ondertekend. Volgens Canadese media, waaronder omroep CBC, waren er zaterdagavond 34.000 handtekeningen gezet en was het aantal zondagochtend ruim verdubbeld naar 76.000.
Musk heeft ook de Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse nationaliteit. De rijkste man ter wereld staat bekend om ondernemingen zoals Tesla, SpaceX en X, maar is de laatste tijd voornamelijk in het nieuws om zijn rol in de Amerikaanse politiek. Hij is een adviseur van Trump geworden en leidt DOGE, een organisatie die overheidsuitgaven drastisch moet verminderen.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagavond tijdens een viering van Onafhankelijkheidsdag zijn omvangrijke uitgavenwet bekrachtigd, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De wet, bekend als One Big Beautiful Bill, was eerder al door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.
1 uur geledenAUSTIN (ANP/RTR) - Bij overstromingen in de Amerikaanse staat Texas zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen, melden lokale autoriteiten. Er zijn ook mensen vermist, onder wie kinderen die op kamp waren.
4 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - Hamas zegt klaar te zijn om "onmiddellijk" onderhandelingen te starten over een voorstel voor een staakt-het-vuren met Israël in Gaza. Eerder vrijdag had de beweging overleg gevoerd met andere Palestijnse facties over het door Qatarese en Egyptische bemiddelaars opgestelde voorstel.
5 uur geledenBELGRADO (ANP/RTR) - De Servische politie is begonnen harder op te treden bij de al ruim acht maanden aanhoudende protesten tegen de Servische president Aleksandar Vucic. Demonstranten die bijvoorbeeld wegen blokkeren, worden opgepakt.
6 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De atoominspecteurs van het internationale agentschap IAEA hebben Iran verlaten, ondanks een eerdere oproep van het agentschap om "het onmisbare toezicht te hervatten". Dat is een gevolg van het besluit van Teheran van woensdag om de samenwerking met het agentschap op te zeggen.
12 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en Oekraïne hebben opnieuw gevangenen uitgewisseld. De uitruil maakt deel uit van de afspraken die de landen met elkaar maakten tijdens onderhandelingen in Istanbul, begin vorige maand.
13 uur geledenROME (ANP) - Het aantal gewonden bij het geëxplodeerde tankstation in Rome is opgelopen naar 45. Twee van hen verkeren in kritieke toestand. Volgens de president van de regio Lazio waar Rome onder valt, is de situatie nu onder controle.
13 uur geleden