Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese regering belooft inheemse bewoners beterschap

Canadese regering belooft inheemse bewoners beterschap

TORONTO (ANP) - De Canadese regering gaat meer geld uittrekken voor de inheemse bewoners van het land, die lange tijd achtergesteld zijn geweest en het gemiddeld nog altijd slechter hebben dan hun niet-inheemse landgenoten. Het geld moet worden uitgegeven aan de politie in inheemse gemeenschappen, de bestrijding van racisme in het Canadese strafrechtssysteem en de aanpak van het veelvoorkomende geweld tegen inheemse vrouwen. De plannen van de Canadese regering komen na de vondst van de stoffelijke resten van 215 personen bij een voormalig internaat voor inheemse kinderen.

De Canadese regering zei niet wanneer zij haar doelen omtrent het verbeteren van de levensomstandigheden voor de 'first nations' (eerste volkeren) wil bereiken. De liberale regering onder leiding van premier Justin Trudeau wil inheemse gemeenschappen meer te zeggen geven over sommige sociale diensten en een betere toegang tot de gezondheidszorg geven.

Twee jaar geleden werd in een rapport over de dood van meer dan duizend inheemse vrouwen en meisjes in de laatste decennia al gesteld dat er sprake is van een "nationale genocide". Uit het onderzoek was toen naar voren gekomen dat inheemse vrouwen en meisjes twaalf keer meer kans lopen om te verdwijnen of te worden vermoord dan andere vrouwen en meisjes in het land.

De regering maakte donderdag onder meer bekend het racisme onder de Royal Canadian Mounted Police te gaan aanpakken. De 'mounties', die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en de handhaving van de wet in de meer afgelegen gebieden van Canada, moeten beter worden getraind en de selectie moet strenger worden. Ook heeft de regering beloofd om racisme in de zorg aan te pakken. De noodzaak daarvan werd deze week onderstreept in een hoorzitting over de dood van de 37-jarige Joyce Echaquan. De moeder van zeven kinderen stierf eind september in een ziekenhuis in Quebec na te zijn verwaarloosd en te zijn bespot door het personeel.

De Canadese regering heeft voor de komende vijf jaar 2,2 miljard Canadese dollar (ongeveer 1,5 miljard euro) uitgetrokken om de omstandigheden voor de inheemse bevolking te verbeteren. "Jullie hebben duidelijk gemaakt hoe ons systeem jullie in de steek heeft gelaten", sprak Trudeau donderdag tot de inheemse bevolking.

Vanuit de inheemse gemeenschap is met scepsis gereageerd op de aankondiging. "Plannen zijn geweldig, maar wat we nodig hebben is actie", aldus de voorzitter van de een vereniging van nabestaanden van vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en meisjes. Zij had het liefst een plan gezien dat binnen een jaar tot verbetering moet leiden, met waarborgen om te verzekeren dat er actie wordt ondernomen. Het hoofd van de Canadese Vereniging voor Inheemse Vrouwen zei de plannen ook niet concreet genoeg te vinden.

Meer uit Buitenland

Alsnog zomertijd in verdeeld Libanon na verrassend uitstel

BEIROET (ANP/RTR) - Libanon gaat toch officieel over op de zomertijd na een verrassend uitstel. Waarnemend premier Najib Mikati maakte een ommezwaai. Deze moslim-politicus verschoof vorige week de invoering van de zomertijd naar 20 april als de islamitische vastenperiode ramadan afloopt, maar hij komt daar nu op terug. In heel Libanon wordt woensdagnacht alsnog de klok een uur vooruit gezet.

1 uur geleden
Comité aan de slag met complexe invulling klimaatschadefonds

NEW YORK (ANP) - Het internationale comité dat concrete voorstellen moet doen voor het op te richten fonds voor klimaatschade, is vanaf maandag voor het eerst bijeen. "Jullie zijn niet alleen hier om een fonds op te zetten, het gaat om iets veel groters: een reddingslijn voor kwetsbare mensen en plaatsen", gaf VN-klimaatchef Simon Stiell de leden mee bij de opening van de vergadering. Die wordt gehouden in het Egyptische Luxor.

2 uur geleden
Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

4 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

6 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

7 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

8 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

11 uur geleden