Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese regering belooft inheemse bewoners beterschap

Canadese regering belooft inheemse bewoners beterschap

TORONTO (ANP) - De Canadese regering gaat meer geld uittrekken voor de inheemse bewoners van het land, die lange tijd achtergesteld zijn geweest en het gemiddeld nog altijd slechter hebben dan hun niet-inheemse landgenoten. Het geld moet worden uitgegeven aan de politie in inheemse gemeenschappen, de bestrijding van racisme in het Canadese strafrechtssysteem en de aanpak van het veelvoorkomende geweld tegen inheemse vrouwen. De plannen van de Canadese regering komen na de vondst van de stoffelijke resten van 215 personen bij een voormalig internaat voor inheemse kinderen.

De Canadese regering zei niet wanneer zij haar doelen omtrent het verbeteren van de levensomstandigheden voor de 'first nations' (eerste volkeren) wil bereiken. De liberale regering onder leiding van premier Justin Trudeau wil inheemse gemeenschappen meer te zeggen geven over sommige sociale diensten en een betere toegang tot de gezondheidszorg geven.

Twee jaar geleden werd in een rapport over de dood van meer dan duizend inheemse vrouwen en meisjes in de laatste decennia al gesteld dat er sprake is van een "nationale genocide". Uit het onderzoek was toen naar voren gekomen dat inheemse vrouwen en meisjes twaalf keer meer kans lopen om te verdwijnen of te worden vermoord dan andere vrouwen en meisjes in het land.

De regering maakte donderdag onder meer bekend het racisme onder de Royal Canadian Mounted Police te gaan aanpakken. De 'mounties', die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en de handhaving van de wet in de meer afgelegen gebieden van Canada, moeten beter worden getraind en de selectie moet strenger worden. Ook heeft de regering beloofd om racisme in de zorg aan te pakken. De noodzaak daarvan werd deze week onderstreept in een hoorzitting over de dood van de 37-jarige Joyce Echaquan. De moeder van zeven kinderen stierf eind september in een ziekenhuis in Quebec na te zijn verwaarloosd en te zijn bespot door het personeel.

De Canadese regering heeft voor de komende vijf jaar 2,2 miljard Canadese dollar (ongeveer 1,5 miljard euro) uitgetrokken om de omstandigheden voor de inheemse bevolking te verbeteren. "Jullie hebben duidelijk gemaakt hoe ons systeem jullie in de steek heeft gelaten", sprak Trudeau donderdag tot de inheemse bevolking.

Vanuit de inheemse gemeenschap is met scepsis gereageerd op de aankondiging. "Plannen zijn geweldig, maar wat we nodig hebben is actie", aldus de voorzitter van de een vereniging van nabestaanden van vermiste en vermoorde inheemse vrouwen en meisjes. Zij had het liefst een plan gezien dat binnen een jaar tot verbetering moet leiden, met waarborgen om te verzekeren dat er actie wordt ondernomen. Het hoofd van de Canadese Vereniging voor Inheemse Vrouwen zei de plannen ook niet concreet genoeg te vinden.

Meer uit Buitenland

Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

ANKARA (ANP/AFP) - De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.

6 minuten geleden
President Macron roept op tot meer sancties tegen Iran na aanval

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron wil meer sancties van de Europese Unie tegen Iran na de grote Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend. Er moeten met name hardere maatregelen komen tegen Iraanse organisaties of personen die betrokken zijn bij de productie van drones en raketten, aldus Macron voorafgaand aan een Europese top in Brussel.

55 minuten geleden
België en Tsjechië willen meer EU-opsporing bij Russische invloed

BRUSSEL (ANP) - België en Tsjechië willen dringend op Europees niveau de Russische inmenging in de Europese verkiezingen aanpakken. In een gezamenlijke brief vragen deze twee landen aan alle EU-leiders om de opsporingsbevoegdheden van enkele Europese instellingen uit te breiden. "Die schieten nu tekort", zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

1 uur geleden
Amerikaanse hulp voor Oekraïne stap dichterbij

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na een maandenlange blokkade van Amerikaanse hulp aan Oekraïne, wordt zaterdagavond een stemming in het parlement over nieuwe steun voor Kyiv verwacht. De Republikeinse leider van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, liet inmiddels het wetsvoorstel publiceren.

1 uur geleden
VN-Veiligheidsraad stemt over Palestina als volwaardig lid

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt volgens de planning vrijdag om 21.00 uur (onze tijd) over het Palestijnse verzoek Palestina als volwaardig lid van de volkerenorganisatie te erkennen. De staat Palestina wordt door een grote meerderheid van de leden van de VN erkend, maar officieel is het sinds 2012 een waarnemer bij de VN, geen lidstaat.

3 uur geleden
Gewonden door aanval Hezbollah op Israël

JERUZALEM (ANP/AFP) - Hezbollah heeft vanuit Libanon een drone- en raketaanval uitgevoerd op het noorden van Israël. Daarbij zijn zeker veertien militairen gewond geraakt, meldde het Israëlische leger. Zes zijn er ernstig aan toe.

3 uur geleden
Schade klimaatverandering loopt volgens onderzoek in de biljoenen

POTSDAM (ANP) - De gevolgen van klimaatverandering gaan de wereldeconomie biljoenen dollars per jaar kosten, becijferen onderzoekers van het Potsdam-Instituut voor Klimaateffectenonderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Een deel van de hogere kosten door extreem weer, gezondheidsschade, lagere landbouwopbrengsten en verminderde productiviteit is nu al onvermijdelijk. Als de wereld de opwarming verder laat oplopen, kan de schadepost volgens de wetenschappers nog explosief stijgen.

3 uur geleden