Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

OTTAWA (ANP) - De Canadese bisschoppen hebben hun excuses aangeboden voor de misstanden op de internaten voor inheemse kinderen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

"Wij, de katholieke bisschoppen van Canada, betuigen ons diep berouw en verontschuldigen ons ondubbelzinnig", stellen de kerkleiders in een verklaring, waarin ze ook zeggen "volledig toegewijd" te zijn aan verzoening. De bisschoppen schrijven dat zij "het lijden" en het "ernstige misbruik" dat de slachtoffers is aangedaan te erkennen.

De afgelopen 165 jaar, tot in 1996, werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen door de scholen gedwongen gescheiden van hun families. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. Daarbij werden ze slachtoffer van ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik. Een nationale onderzoekscommissie, die van "culturele genocide" spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4000 doden waren gevallen.

"Veel katholieke religieuze gemeenschappen en bisdommen namen deel aan dit systeem, wat leidde tot de onderdrukking van inheemse talen, cultuur en spiritualiteit, waarbij de rijke geschiedenis, tradities en wijsheid van inheemse volkeren niet werden gerespecteerd", aldus de bisschoppen. "We erkennen ook met droefheid het historische en aanhoudende trauma en de erfenis van het lijden en de uitdagingen waarmee inheemse volkeren tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd."

De katholieke kerk heeft eerder felle kritiek gekregen in Canada, omdat het Vaticaan in de ogen van onder anderen premier Justin Trudeau weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden op de internaten. Paus Franciscus sprak eerder zijn "afschuw" uit over de macabere ontdekkingen, maar inheemse leiders willen ook een mea culpa uit zijn mond horen komen. In december staat in het Vaticaan een ontmoeting gepland tussen hen en de paus.

De Canadese bisschoppen zeggen in hun brief ook toe documentatie en archieven beschikbaar te stellen die mogelijk kunnen helpen bij het identificeren van de slachtoffers die in de anonieme graven bij de internaten zijn gevonden. Ondertussen wordt er verder gezocht naar meer mogelijke graven, onder meer door middel van bodemradartechniek.

Meer uit Buitenland

Russen claimen grote overwinning in referenda

MOSKOU (ANP/DPA) - Nadat in drie bezette regio's in Oekraïne alle stemmen zijn geteld in de referenda over aansluiting bij Rusland, claimen Russische officials dat de inwoners met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev volgens persbureau TASS.

1 uur geleden
Dochter van Iraanse ex-president aangehouden

TEHERAN (ANP/AFP) - In Iran is dinsdag de dochter van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani opgepakt omdat ze tot protesten zou hebben aangezet, meldde het Iraanse persbureau Tasnim. "Faezeh Hashemi is gearresteerd in het oosten van Teheran door veiligheidsagenten omdat ze relschoppers tot straatprotesten heeft aangezet."

2 uur geleden
Florida bereidt zich voor op orkaan Ian

TAMPA (ANP/RTR) - Florida zet zich schrap voor de orkaan Ian, die naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan de westkust van de Amerikaanse staat aan land zal gaan. Circa 2,5 miljoen inwoners kregen het bevel of de waarschuwing om te evacueren.

2 uur geleden
Saudische kroonprins Bin Salman nu ook premier

RIYAD (ANP/RTR) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is nu ook premier van het land, een post die gewoonlijk bezet wordt door de koning. Het Saudische staatspersbureau publiceerde dinsdag een koninklijk besluit met wijzigingen in het kabinet.

4 uur geleden
Russische dienstweigeraars van harte welkom in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Russen die naar het buitenland willen om de mobilisatie te ontlopen, zijn van harte welkom in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zei dinsdag dat alle Russische dienstweigeraars asiel kunnen aanvragen in het land.

5 uur geleden
Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

WARSCHAU (ANP) - Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

7 uur geleden
Europese Commissie: straf voor organisatoren referenda Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese Commissie wil deelnemers aan de organisatie van de Russische referenda in de bezette delen van Oekraïne op de sanctielijst van de EU zetten. Ook "internationale waarnemers" die Moskou voor de volksstemming over aansluiting bij Rusland naar Oekraïne heeft gestuurd, komen volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in aanmerking voor strafmaatregelen.

7 uur geleden