Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

OTTAWA (ANP) - De Canadese bisschoppen hebben hun excuses aangeboden voor de misstanden op de internaten voor inheemse kinderen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

"Wij, de katholieke bisschoppen van Canada, betuigen ons diep berouw en verontschuldigen ons ondubbelzinnig", stellen de kerkleiders in een verklaring, waarin ze ook zeggen "volledig toegewijd" te zijn aan verzoening. De bisschoppen schrijven dat zij "het lijden" en het "ernstige misbruik" dat de slachtoffers is aangedaan te erkennen.

De afgelopen 165 jaar, tot in 1996, werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen door de scholen gedwongen gescheiden van hun families. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. Daarbij werden ze slachtoffer van ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik. Een nationale onderzoekscommissie, die van "culturele genocide" spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4000 doden waren gevallen.

"Veel katholieke religieuze gemeenschappen en bisdommen namen deel aan dit systeem, wat leidde tot de onderdrukking van inheemse talen, cultuur en spiritualiteit, waarbij de rijke geschiedenis, tradities en wijsheid van inheemse volkeren niet werden gerespecteerd", aldus de bisschoppen. "We erkennen ook met droefheid het historische en aanhoudende trauma en de erfenis van het lijden en de uitdagingen waarmee inheemse volkeren tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd."

De katholieke kerk heeft eerder felle kritiek gekregen in Canada, omdat het Vaticaan in de ogen van onder anderen premier Justin Trudeau weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden op de internaten. Paus Franciscus sprak eerder zijn "afschuw" uit over de macabere ontdekkingen, maar inheemse leiders willen ook een mea culpa uit zijn mond horen komen. In december staat in het Vaticaan een ontmoeting gepland tussen hen en de paus.

De Canadese bisschoppen zeggen in hun brief ook toe documentatie en archieven beschikbaar te stellen die mogelijk kunnen helpen bij het identificeren van de slachtoffers die in de anonieme graven bij de internaten zijn gevonden. Ondertussen wordt er verder gezocht naar meer mogelijke graven, onder meer door middel van bodemradartechniek.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Britse politie ziet moord parlementslid als terreurdaad

LONDEN (ANP) - De Britse politie behandelt de moord op het Britse parlementslid David Amess als een terreurdaad. Coördinator van de Britse antiterreurpolitie Dean Haydon zei in de nacht van vrijdag op zaterdag in een verklaring dat in het voorlopige onderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen dat verband houdt met islamistisch extremisme.

1 uur geleden
IS claimt verantwoordelijkheid dodelijke aanslag Kandahar

KANDAHAR (ANP) - Islamitische Staat heeft de aanslag van vrijdagmiddag op een sjiitische moskee in Kandahar opgeëist. In een verklaring die de terreurorganisatie vrijdagavond laat verspreidde staat dat twee van haar aanhangers de bewakers van de moskee doodschoten en vervolgens zichzelf te midden van honderden gelovigen opbliezen.

1 uur geleden
Amerikaanse experts positief over boostershot Janssen-vaccin

WASHINGTON (ANP) - Onafhankelijke deskundigen die de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA adviseren, zijn unaniem positief over een boostershot met het coronavaccin van het Nederlandse Janssen. Mensen ouder dan 18 jaar zouden in aanmerking moeten komen voor zo'n extra prik, minstens twee maanden na de eerste inenting, melden Amerikaanse media.

7 uur geleden
Tsjechische premier wil geen nieuwe regering vormen

PRAAG (ANP/BLOOMBERG) - De Tsjechische premier Andrej Babis wil geen nieuwe regering vormen en zegt bereid te zijn de oppositie in te gaan. Volgens persbureau CTK wil hij de vijf partijen die een alliantie vormden tegen hem de kans geven.

7 uur geleden
Girl with Balloon van Banksy voor 3,1 miljoen pond geveild

LONDEN (ANP/AFP) - Een van de beroemdste kunstwerken van de Britse artiest Bansky is vrijdag geveild voor 3,1 miljoen pond (3,7 miljoen euro). Het gaat om een versie van Girl with Balloon waarin het meisje en de ballon op twee verschillende doeken zijn afgebeeld. Veilinghuis Christie's zei eerder dat het werk 4,1 miljoen euro moest opbrengen.

9 uur geleden
Verdachten aanwezig bij eerste zitting zaak ingestorte brug Genua

GENUA (ANP/DPA) - De verdachten in de zaak over de ingestorte brug in Genua hebben vrijdag de eerste zitting in de rechtbank in de Italiaanse havenstad bijgewoond. Twee bedrijven en 59 individuen worden verdacht van onder meer dood door schuld door nalatigheid en het vervalsen van rapporten. Bij het instorten van de brug op 14 augustus 2018 kwamen 43 mensen om het leven.

9 uur geleden
EU en China willen snel een top beleggen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de Europese Unie en China willen snel weer een gezamenlijke top beleggen. De twee economische grootmachten, die de afgelopen tijd meermaals onvriendelijkheden uitwisselden, hebben elkaar al jaren niet op zo'n hoog niveau ontmoet.

10 uur geleden