Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

OTTAWA (ANP) - De Canadese bisschoppen hebben hun excuses aangeboden voor de misstanden op de internaten voor inheemse kinderen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

"Wij, de katholieke bisschoppen van Canada, betuigen ons diep berouw en verontschuldigen ons ondubbelzinnig", stellen de kerkleiders in een verklaring, waarin ze ook zeggen "volledig toegewijd" te zijn aan verzoening. De bisschoppen schrijven dat zij "het lijden" en het "ernstige misbruik" dat de slachtoffers is aangedaan te erkennen.

De afgelopen 165 jaar, tot in 1996, werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen door de scholen gedwongen gescheiden van hun families. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. Daarbij werden ze slachtoffer van ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik. Een nationale onderzoekscommissie, die van "culturele genocide" spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4000 doden waren gevallen.

"Veel katholieke religieuze gemeenschappen en bisdommen namen deel aan dit systeem, wat leidde tot de onderdrukking van inheemse talen, cultuur en spiritualiteit, waarbij de rijke geschiedenis, tradities en wijsheid van inheemse volkeren niet werden gerespecteerd", aldus de bisschoppen. "We erkennen ook met droefheid het historische en aanhoudende trauma en de erfenis van het lijden en de uitdagingen waarmee inheemse volkeren tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd."

De katholieke kerk heeft eerder felle kritiek gekregen in Canada, omdat het Vaticaan in de ogen van onder anderen premier Justin Trudeau weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden op de internaten. Paus Franciscus sprak eerder zijn "afschuw" uit over de macabere ontdekkingen, maar inheemse leiders willen ook een mea culpa uit zijn mond horen komen. In december staat in het Vaticaan een ontmoeting gepland tussen hen en de paus.

De Canadese bisschoppen zeggen in hun brief ook toe documentatie en archieven beschikbaar te stellen die mogelijk kunnen helpen bij het identificeren van de slachtoffers die in de anonieme graven bij de internaten zijn gevonden. Ondertussen wordt er verder gezocht naar meer mogelijke graven, onder meer door middel van bodemradartechniek.

Meer uit Buitenland

Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

1 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

6 uur geleden
Internationaal politiecentrum monitort veiligheid EK voetbal

NEUSS (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben een speciaal coördinatiecentrum opgetuigd in Neuss om de veiligheidssituatie te monitoren tijdens het EK voetbal van dit jaar. In het zogeheten International Police Cooperation Centre (IPCC) werken dan honderden Duitse en buitenlandse medewerkers.

8 uur geleden
Israël zegt niet verantwoordelijk te zijn voor massagraven Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Israël ontkent verantwoordelijk te zijn voor massagraven bij het Nasser-ziekenhuis in Gaza. De Israëlische strijdkrachten zeggen daar alleen lichamen te hebben opgegraven en herbegraven in het kader van een zoektocht naar gijzelaars.

9 uur geleden
Kyiv waarschuwt dienstplichtigen in buitenland

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïense mannen die naar het buitenland zijn vertrokken in plaats van mee te helpen in de strijd tegen Rusland, hoeven daar niet te rekenen op hulp van de Oekraïense staat. Deze groep krijgt geen consulaire bijstand meer, meldde de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba op X. Hij lijkt daarmee ook te doelen op een groep van duizenden Oekraïners in Nederland.

12 uur geleden
Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG (ANP) - De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich "ernstige zorgen" over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O'Flaherty.

13 uur geleden