Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

Canadese bisschoppen bieden excuses aan voor inheemse internaten

OTTAWA (ANP) - De Canadese bisschoppen hebben hun excuses aangeboden voor de misstanden op de internaten voor inheemse kinderen die eerder dit jaar aan het licht kwamen. Sinds mei zijn er meer dan duizend anonieme graven gevonden bij voormalige internaten in British Columbia en Saskatchewan, die voornamelijk door de katholieke kerk werden gerund en door de overheid werden gefinancierd.

"Wij, de katholieke bisschoppen van Canada, betuigen ons diep berouw en verontschuldigen ons ondubbelzinnig", stellen de kerkleiders in een verklaring, waarin ze ook zeggen "volledig toegewijd" te zijn aan verzoening. De bisschoppen schrijven dat zij "het lijden" en het "ernstige misbruik" dat de slachtoffers is aangedaan te erkennen.

De afgelopen 165 jaar, tot in 1996, werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen door de scholen gedwongen gescheiden van hun families. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. Daarbij werden ze slachtoffer van ondervoeding en fysiek en seksueel misbruik. Een nationale onderzoekscommissie, die van "culturele genocide" spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4000 doden waren gevallen.

"Veel katholieke religieuze gemeenschappen en bisdommen namen deel aan dit systeem, wat leidde tot de onderdrukking van inheemse talen, cultuur en spiritualiteit, waarbij de rijke geschiedenis, tradities en wijsheid van inheemse volkeren niet werden gerespecteerd", aldus de bisschoppen. "We erkennen ook met droefheid het historische en aanhoudende trauma en de erfenis van het lijden en de uitdagingen waarmee inheemse volkeren tot op de dag van vandaag worden geconfronteerd."

De katholieke kerk heeft eerder felle kritiek gekregen in Canada, omdat het Vaticaan in de ogen van onder anderen premier Justin Trudeau weigert verantwoordelijkheid te nemen voor de misstanden op de internaten. Paus Franciscus sprak eerder zijn "afschuw" uit over de macabere ontdekkingen, maar inheemse leiders willen ook een mea culpa uit zijn mond horen komen. In december staat in het Vaticaan een ontmoeting gepland tussen hen en de paus.

De Canadese bisschoppen zeggen in hun brief ook toe documentatie en archieven beschikbaar te stellen die mogelijk kunnen helpen bij het identificeren van de slachtoffers die in de anonieme graven bij de internaten zijn gevonden. Ondertussen wordt er verder gezocht naar meer mogelijke graven, onder meer door middel van bodemradartechniek.

Meer uit Buitenland

Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

1 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

1 uur geleden
Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

2 uur geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

3 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

4 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

6 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

11 uur geleden