Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canadees parlement noemt Russische aanval in Oekraïne genocide

Canadees parlement noemt Russische aanval in Oekraïne genocide

OTTAWA (ANP/RTR/AFP) - Het parlement van Canada heeft unaniem een motie aangenomen waarin het Rusland beschuldigt van genocide in Oekraïne. Volgens sommige parlementariërs is er "bewijs in overvloed van grote en systematische oorlogsmisdaden tegen de mensheid" door het Russische leger.

In de motie gaat het om het opzettelijk vermoorden van Oekraïense burgers, het onteren van lijken, deportatie van kinderen, martelingen en verkrachtingen. Met het aannemen ervan erkent het parlement ook dat de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk is voor de volkerenmoord die het Russische leger uitvoert.

Eerder deze maand liet de Canadese premier Justin Trudeau al weten dat hij het goed vond dat steeds meer mensen de term "genocide" gebruiken. Dat deed hij een dag nadat de Amerikaanse president Joe Biden de Russische aanval voor het eerst als zodanig bestempelde.

Rusland heeft het zelf nog altijd over een speciale militaire operatie en ontkent dat het genocide pleegt. Moskou beschuldigt juist Oekraïne ervan een genocide op de Russischtalige bevolking te plegen.

De parlementen van Oekraïne, Estland en Letland stemden eerder ook al voor een erkenning van de Russische genocide.

Meer uit Buitenland

Steunbetuiging voor Spaanse premier die twijfelt over aanblijven

MADRID (ANP/RTR/AFP) - Duizenden aanhangers van de Spaanse Socialistische Partij hebben in Madrid steun betuigd aan premier Pedro Sánchez, die zegt te twijfelen over zijn positie en maandag zijn besluit bekend wil maken. De regeringsleider had laten doorschemeren misschien af te treden, omdat een rechtbank onderzoekt of zijn vrouw corrupt is.

3 minuten geleden
Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

2 uur geleden
Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

5 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

6 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

12 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

13 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

15 uur geleden