Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canada verbiedt apparatuur Huawei en ZTE in 5G-netwerken

Canada verbiedt apparatuur Huawei en ZTE in 5G-netwerken

OTTAWA (ANP/AFP) - Canada verbiedt telecombedrijven apparatuur van de Chinese leveranciers ZTE en Huawei te gebruiken voor hun 5G-netwerken. Over die twee bedrijven zijn de zorgen over de nationale veiligheid te groot, verklaarden de Canadese ministers voor Industrie en Openbare Veiligheid.

Huawei wordt er door meer landen van beschuldigd via technologische achterdeurtjes spionage mogelijk te maken, maar het telecom- en smartphoneconcern ontkent dit altijd ten stelligste. Onder andere de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zweden verbieden of beperken het gebruik van Huawei-technologie in 5G-netwerken ook al.

Telecomproviders in Canada die mogelijk al wel apparatuur van Huawei en ZTE hebben geïnstalleerd voor hun 5G-netwerk, moeten stoppen dit te gebruiken. "Dit volgt op een uitgebreide beoordeling door onze veiligheidsdiensten en overleg met bondgenoten", zei minister François-Philippe Champagne van Industrie.

In Nederland levert Huawei geen kernapparatuur meer voor 5G-netwerken. Het Chinese concern levert nog wel materieel dat meer aan de randen van de netwerken voor veel sneller internet zit, zoals antennes.

Maatregelen tegen Huawei hebben al gezorgd voor diplomatieke spanningen tussen Canada en de Aziatische grootmacht. Canadese autoriteiten arresteerden in 2018 de financieel bestuurder van het telecombedrijf, Meng Wangzhou, na een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten. Daarop zette China een Canadese zakenman en een diplomaat vast, vermoedelijk als vergelding. Meng, die werd verdacht van het omzeilen van sancties tegen Iran, kon na bijna drie jaar huisarrest in Vancouver terug naar China na een deal met justitie in de Verenigde Staten.

Meer uit Financieel

Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

12 minuten geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

2 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

2 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

3 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

4 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

4 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Ook werd bekend dat diverse Amerikaanse staten juridische stappen nemen tegen het platform vanwege het schenden van de regels. Het nieuws komt een dag nadat de SEC al cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

5 uur geleden