
Canada staat geen nieuwe kolenmijnen meer toe
OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - De Canadese regering staat geen nieuwe kolenmijnen meer toe vanwege de milieuschade door het gebruik van thermische kolen. Daarmee staan nieuwe kolenmijnen haaks op de duurzame koers die Canada voor ogen heeft, meldde de Canadese minister van Milieu Jonathan Wilkinson in een verklaring op de G7-top in het Verenigd Koninkrijk.
Canada is het enige land van de G7 waarvan de koolstofuitstoot tussen 2015 en 2019 is gestegen. Premier Justin Trudeau heeft ook wereldwijd kritiek gekregen op zijn klimaatbeleid. In de verklaring van vrijdag stond dat het verbranden van kolen de grootste bijdrage levert aan de klimaatverandering in de wereld. Daarmee is het een belangrijke bron van giftige vervuiling. Trudeau heeft ook toegezegd dat Canada zijn emissies tegen 2030 met 40 tot 45 procent zal hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau van 2005.
Canada produceerde in 2019 circa 57 ton steenkool, waarvan minder dan de helft thermische steenkool is die wordt gebruikt om elektriciteit mee op te wekken. De rest is metallurgische steenkool die wordt gebruikt voor de productie van staal. Steenkoolcentrales zijn goed voor de opwekking van minder dan 10 procent van de energiebehoefte in Canada. De regering heeft eerder beloofd dat het gebruik ervan tegen 2030 volledig zal zijn gestopt.
Een veel grotere bron van koolstofuitstoot komt van de teerzandproductie van het land. Daarvoor zijn enorme hoeveelheden energie nodig. Eerder deze week kondigden Canada's belangrijkste teerzandproducenten aan dat zij infrastructuur voor het opvangen van CO2 zullen uitbouwen om tegen 2050 geen uitstoot meer te hebben. Dit plan heeft betrekking op de directe uitstoot van de activiteiten van de bedrijven en op de indirecte emissies van nutsbedrijven die de stroom aan de sector verkopen, maar niet op de uitstoot die ontstaat wanneer de brandstof daadwerkelijk wordt verbrand.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Peter Wennink, de oud-topman van ASML, denkt dat Europa de achterstand op techgebied met de Verenigde Staten kan verkleinen. Daarvoor is volgens hem wel simpelere regelgeving en een beter werkende kapitaalmarkt nodig. "Als we die zaken goed krijgen en voldoende samenwerken, kunnen we echt wel grote innovaties in Europa tot stand brengen", zegt hij in een interview met het Belgische dagblad De Tijd.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
14 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
16 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
17 uur geleden