Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Canada schakelt leger in om ondergelopen gebieden te evacueren

Canada schakelt leger in om ondergelopen gebieden te evacueren

VANCOUVER (ANP/AFP) - In Canada wordt het leger ingeschakeld om te helpen bij evacuaties in het westen van het land. De provincie British Colombia is getroffen door "catastrofale" overstromingen, die zeker één leven hebben geëist. Dat dodental loopt volgens de autoriteiten waarschijnlijk verder op. Ook is de enorme schade als gevolg van aardverschuivingen nog niet goed in kaart gebracht.

De Canadese premier Justin Trudeau, die momenteel in Washington is, zei dat zware regenval "historische en vreselijke overstromingen" hadden veroorzaakt die het dagelijks leven van inwoners van British Colombia "ernstig verstoren". Hij liet weten dat er honderden militairen onderweg zijn met noodvoorzieningen. Zij kunnen ook helpen bij de evacuaties van ondergelopen gebieden.

Woensdag kondigde de premier van de provincie British Colombia, John Horgan, de noodtoestand af. Hij stelde een reisverbod in en vertelde verslaggevers dat de regenval, wind en overstromingen "volledige gemeenschappen hebben verwoest". In 48 uur tijd viel er met name in het zuiden evenveel regen als normaal in een maand. Hij bevestigde één sterfgeval, maar vreest dat dit aantal in de komende dagen verder oploopt.

Klimaatverandering

De extreme weersverschijnselen in British Colombia komen enkele maanden na ongekende hittegolven die het gebied deze zomer troffen. Toen kwamen meer dan vijfhonderd mensen om het leven als gevolg van extreme temperaturen en werd een plaats verwoest door natuurbranden. "Dit soort gebeurtenissen zullen vaker voorkomen als gevolg van klimaatverandering", stelde Horgan.

Dinsdagmiddag was de ergste regenval achter de rug en waren zo'n driehonderd automobilisten, die vast kwamen te zitten op een snelweg, door middel van helikopters gered. Toch zei Henry Braun, de burgemeester van Abbotsford, een plaats op zo'n 80 kilometer ten zuidoosten van Vancouver die zwaar getroffen was, dat "het nog niet voorbij is". Hij zei te vrezen voor een herhaling van de afgelopen dagen. "Als we nog zo'n storm over ons heen krijgen is het niet best", aldus Braun.

Boodschappen

Intussen wordt er in de buurt van Lillooet, een plaats zo'n 250 kilometer ten noordoosten van Vancouver, nog gezocht naar mogelijke overlevenden na aardverschuivingen. Automobilist Kathie Rennie vertelde aan het Canadese CBC dat daar "hele bergwanden naar beneden kwamen en meerdere auto's meesleurden".

Supermarkten in het gebied waren moeilijk te bevoorraden en premier Horgan riep inwoners op niet te hamsteren. "Je hebt geen 48 eieren nodig, koop slechts een dozijn en laat iets over voor een ander", riep hij inwoners op.

Meerdere wegen zijn als gevolg van het noodweer beschadigd of niet begaanbaar. Vancouver is grotendeels afgesloten van de rest van het land. Ook de spoorverbindingen van en naar de stad zijn getroffen.

Meer uit Buitenland

Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

1 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

5 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

7 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

10 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

10 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

11 uur geleden
Oppositiekandidaat Faye wint verkiezingen Senegal overtuigend

DAKAR (ANP/AFP/RTR) - De oppositiekandidaat Bassirou Diomaye Faye heeft met 54,28 procent overtuigend de Senegalese presidentsverkiezingen van vorige week zondag gewonnen, melden de autoriteiten. Dat betekent dat er geen tweede ronde nodig is en dat Faye president zal worden.

13 uur geleden