Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Campagnemanager Trump getuigt maandag bij hoorzittingen Capitool

Campagnemanager Trump getuigt maandag bij hoorzittingen Capitool

WASHINGTON (ANP) - De man die tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 de campagne van Donald Trump leidde, zal maandag getuigen tijdens de tweede dag van de publieke hoorzittingen over de bestorming van het Capitool op 6 januari vorig jaar. Dat meldt de parlementaire commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden die de rellen onderzoekt.

Het is onbekend of de campagnemanager, William Stepien, uit vrije wil komt getuigen of een dagvaarding heeft gekregen. Hij is op dit moment actief als adviseur van Harriet Hageman, een door Trump gesteunde kandidaat die de zittende afgevaardigde van de staat Wyoming, de Republikein Liz Cheney, uitdaagt bij de voorverkiezingen in die staat op 16 augustus. Cheney is vicevoorzitter van de parlementaire commissie die de rellen onderzoekt.

Naast Stepien getuigen maandag onder meer een journalist van Fox News die ontslagen werd nadat hij de werkelijke uitslag van de verkiezingen in 2020 had gemeld en bestuurders uit de staten Pennsylvania en Georgia. Beide staten gingen in 2020 naar Joe Biden. Trump claimde echter dat hij beide staten gewonnen had en zou druk hebben uitgeoefend op ambtenaren in beide staten om de uitslagen te veranderen.

Donderdag vond de eerste publieke hoorzitting van de parlementaire commissie plaats. Die werd door de meeste nieuwszenders in de VS live uitgezonden, alleen Fox News besloot de reguliere programmering aan te houden. Na maandag volgen naar verwachting nog vier hoorzittingen.

Meer uit Buitenland

Poolse premier noemt idee kernwapens VS te huisvesten 'ernstig'

WARSCHAU (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk heeft aan president Andrzej Duda extra uitleg gevraagd over zijn verklaring dat Polen klaar is om kernwapens te huisvesten. "Dat is idee is erg omvangrijk en ernstig, moet ik zeggen. Ik wil alle omstandigheden te weten komen die de president ertoe hebben aangezet om die verklaring af te leggen", zei Tusk.

4 uur geleden
Parlement VK akkoord met plan deportatie asielzoekers naar Rwanda

LONDEN (ANP) - De controversiële plannen van de Britse regering om asielzoekers naar Rwanda te deporteren zijn goedgekeurd door het Britse parlement. Daar ging een marathongevecht tussen het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons) aan vooraf dat dat tot diep in de nacht duurde.

4 uur geleden
Israël verwerpt 'ontoereikend' VN-rapport over UNRWA

JERUZALEM (ANP) - Israël verwerpt het maandag verschenen VN-rapport over Israëlische beschuldigingen tegen de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA. Woordvoerder Oren Marmorstein van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de evaluatie "ontoereikend" en "een poging om het probleem te vermijden en het niet direct aan te pakken".

5 uur geleden
Leger Noord-Korea simuleert nucleaire tegenaanvallen in oefening

PYONGYANG (ANP) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft toezicht gehouden op oefeningen waarin het leger nucleaire tegenaanvallen simuleerde, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA. Met de oefeningen zou het land een "duidelijke waarschuwing aan zijn vijanden" hebben gegeven, aldus KCNA.

5 uur geleden
Hulporganisatie UNRWA voor Palestijnen moet neutraler worden

NEW YORK (ANP/DPA) - De organisatie voor hulp aan de Palestijnen, UNRWA, moet zich neutraler opstellen. Dat vindt een onafhankelijke groep deskundigen die onderzoek deed naar de VN-organisatie nadat Israël UNRWA-medewerkers ervan had beschuldigd terrorisme te steunen. Personeel zou de militante Palestijnse organisatie Hamas hebben geholpen bij de aanval van 7 oktober op Israël.

9 uur geleden
Biden belooft Zelensky snelle levering van militair steunpakket

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky spoedige levering van meer militair materieel in het vooruitzicht gesteld. Hij beloofde in een telefoongesprek dat zijn regering snel actie zal ondernemen als een steunpakket ter waarde van tientallen miljarden ook is goedgekeurd door de Senaat.

10 uur geleden
EU-landen doen Oekraïne geen toezeggingen voor meer wapens

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Ondanks het feit dat dit één van de belangrijkste agendapunten was van een speciale vergadering in Luxemburg van EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie samen.

11 uur geleden