Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Campagneleider oppositiekandidaat Wit-Rusland gearresteerd

Campagneleider oppositiekandidaat Wit-Rusland gearresteerd

MINSK (ANP/AFP) - Een dag voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, is een campagneleider van de belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja gearresteerd. Dat meldt haar organisatie.

Volgens een woordvoerster van Tichanovskaja is Maria Moroz opgepakt en wordt zij naar verwachting tot maandag vastgehouden. Het is niet duidelijk op welke gronden zij wordt vastgehouden, Moroz was eerder deze week ook al een keer gearresteerd na een bezoek aan de Litouwse ambassade in Minsk, maar ze werd kort daarna weer vrijgelaten.

De autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko (65) hoopt zondag herkozen te worden. De oppositie vreest voor fraude. Ook waarnemers houden rekening met gesjoemel bij de verkiezingen in de voormalige Sovjetstaat, die ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 en zijn politieke rivalen worden op allerlei manieren tegengewerkt.

Opgepakt of gevlucht

Zo zijn belangrijke oppositiefiguren in de aanloop naar de verkiezingen opgepakt of gevlucht. Daardoor kon de politiek onervaren Tichanovskaja uitgroeien tot de voornaamste rivaal van de president. De huisvrouw stelde zich kandidaat na de arrestatie van haar echtgenoot.

De oppositie tegen Loekasjenko heeft dit jaar een nieuwe impuls gekregen door onvrede over de economie en diens aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Er kwamen vele duizenden mensen af op verkiezingsbijeenkomsten met Tichanovskaja.

Welvaart

Loekasjenko probeert kiezers ondertussen te paaien door ze meer welvaart in het vooruitzicht te stellen. "Binnen vijf jaar zal het gemiddelde salaris in Wit-Rusland verdubbelen", beloofde hij.

Loekasjenko heeft Moskou en de westerse landen ervan beschuldigd zich met de verkiezingen te bemoeien. Vorige week heeft zijn veiligheidsdienst meer dan dertig Russen aangehouden die volgens de autoriteiten gewelddadige protesten met leden van de oppositie aan het beramen waren.

Meer uit Buitenland

Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

52 minuten geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

2 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

2 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

3 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

3 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

5 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

5 uur geleden