Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Campagneleider oppositiekandidaat Wit-Rusland gearresteerd

Campagneleider oppositiekandidaat Wit-Rusland gearresteerd

MINSK (ANP/AFP) - Een dag voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, is een campagneleider van de belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja gearresteerd. Dat meldt haar organisatie.

Volgens een woordvoerster van Tichanovskaja is Maria Moroz opgepakt en wordt zij naar verwachting tot maandag vastgehouden. Het is niet duidelijk op welke gronden zij wordt vastgehouden, Moroz was eerder deze week ook al een keer gearresteerd na een bezoek aan de Litouwse ambassade in Minsk, maar ze werd kort daarna weer vrijgelaten.

De autoritaire leider Aleksandr Loekasjenko (65) hoopt zondag herkozen te worden. De oppositie vreest voor fraude. Ook waarnemers houden rekening met gesjoemel bij de verkiezingen in de voormalige Sovjetstaat, die ook wel 'de laatste dictatuur van Europa' wordt genoemd. Loekasjenko regeert het land al sinds 1994 en zijn politieke rivalen worden op allerlei manieren tegengewerkt.

Opgepakt of gevlucht

Zo zijn belangrijke oppositiefiguren in de aanloop naar de verkiezingen opgepakt of gevlucht. Daardoor kon de politiek onervaren Tichanovskaja uitgroeien tot de voornaamste rivaal van de president. De huisvrouw stelde zich kandidaat na de arrestatie van haar echtgenoot.

De oppositie tegen Loekasjenko heeft dit jaar een nieuwe impuls gekregen door onvrede over de economie en diens aanpak van de uitbraak van het coronavirus. Er kwamen vele duizenden mensen af op verkiezingsbijeenkomsten met Tichanovskaja.

Welvaart

Loekasjenko probeert kiezers ondertussen te paaien door ze meer welvaart in het vooruitzicht te stellen. "Binnen vijf jaar zal het gemiddelde salaris in Wit-Rusland verdubbelen", beloofde hij.

Loekasjenko heeft Moskou en de westerse landen ervan beschuldigd zich met de verkiezingen te bemoeien. Vorige week heeft zijn veiligheidsdienst meer dan dertig Russen aangehouden die volgens de autoriteiten gewelddadige protesten met leden van de oppositie aan het beramen waren.

Meer uit Buitenland

1500 mensen in Noordoost-Spanje geëvacueerd vanwege bosbrand

ZARAGOZA (ANP/DPA/AFP) - Door een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n 1500 mensen hun huis moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n 300 brandweerlieden het vuur.

52 minuten geleden
Auteur Salman Rushdie aan de beterende hand

CHAUTAUQUA (ANP/RTR) - Het gaat de goede kant op met de gezondheid van de neergestoken auteur Salman Rushdie. Zijn literair agent laat dat zondag weten.

3 uur geleden
Oekraïne: Russen in de problemen bij zuidelijke stad Cherson

KIEV (ANP/AFP) - Volgens Oekraïne komen de Russische bezetters steeds meer in de problemen bij Cherson, een grote stad in het zuiden die de Russen konden veroveren door de rivier Dnjepr over te steken. Inmiddels zijn alle bruggen daar door de Oekraïense strijdkrachten beschadigd.

4 uur geleden
Amerikaanse parlementariërs bezoeken Taiwan

TAIPEI (ANP) - Een delegatie van Amerikaanse parlementariërs is zondag in Taiwan gearriveerd voor ontmoetingen met hoge Taiwanese functionarissen. Het tweedaagse bezoek komt kort na het spraakmakende bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

5 uur geleden
Politie onderzoekt bedreiging van J.K. Rowling na Rushdie-tweet

GLASGOW (ANP) - De Schotse politie onderzoekt een onlinebedreiging tegen Harry Potter-auteur J.K. Rowling na haar tweet over de aanval op collega-schrijver Salman Rushdie.

6 uur geleden
Rondzwervende walrus Freya afgemaakt

OSLO (ANP/AFP) - Noorwegen heeft de rondzwervende en kattenkwaad uithalende walrus Freya laten afmaken. Het dier, dat vorig jaar nog voor de Nederlandse kust zwom, werd permanent belaagd door nieuwsgierige mensen. De autoriteiten hadden al gewaarschuwd haar in te laten slapen omdat mensen zichzelf door hun opdringerige gedrag in gevaar brachten. Freya zelf zou overmatig stress ervaren door alle belangstelling.

6 uur geleden
Tientallen doden door brand in kerk in Caïro

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand in een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro zijn tientallen mensen om het leven gekomen. Volgens kerkelijke autoriteiten zijn zeker 41 doden te betreuren. Ook zouden er rond de vijftig gewonden zijn. De meeste slachtoffers waren kinderen.

6 uur geleden