Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Californië waarschuwt tijdens werkbezoek Máxima voor stroomuitval

Californië waarschuwt tijdens werkbezoek Máxima voor stroomuitval

SAN FRANCISCO (ANP) - De Amerikaanse staat Californië kan door de aanhoudende hitte te maken krijgen met stroomuitval. De netbeheerder heeft dinsdagavond (lokale tijd) het hoogste waarschuwingsniveau afgegeven, omdat het energienet de vraag niet aankan. De waarschuwing komt op het moment dat koningin Máxima en een aantal kabinetsleden op werkbezoek zijn in Californië.

Mensen in Californië kregen via hun telefoon een noodoproep te zien van de Californische autoriteiten. "Bespaar nu elektriciteit om de publieke gezondheid en veiligheid te beschermen. Extreme hitte belast het energienet van de staat. Stroomuitval kan plaatsvinden indien u geen actie onderneemt. Schakel niet-essentiële stroom af of verminder het indien de gezondheid het toelaat, vanaf nu tot 21.00 uur", luidde de boodschap aan het begin van de avond.

Californië kampt met zeer hoge temperaturen en de hittegolf duurt naar verwachting tot vrijdag. In de stad Sacramento werd dinsdag een nieuw temperatuurrecord voor de stad gevestigd. Daar werd het ruim 46 graden. Koningin Máxima is dinsdag nog in San Francisco, daar werd het rond de 37 graden.

Máxima is tot en met vrijdag op werkbezoek in de VS. Koning Willem-Alexander zou ook meegaan, maar vanwege een longontsteking mag hij niet vliegen. Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Kuipers (Volksgezondheid), minister Dijkgraaf (Onderwijs) en staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) zijn wel mee.

Meer uit Binnenland

Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

1 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

3 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

3 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

4 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

4 uur geleden
Burgemeester Bruls tolereert 'burgerwacht' bij Vierdaagse niet

NIJMEGEN (ANP) - De "geweldloze burgerwacht" die de groep Nijmegen4Palestine tijdens de Nijmeegse Vierdaagse langs de route wil inzetten, is niet welkom. Burgemeester Hubert Bruls zegt dat "eigenstandig ingrijpen door een burgerwacht" nooit zal worden getolereerd.

6 uur geleden
Opnieuw relatie tussen tbs'er en medewerker in Almeerse kliniek

ALMERE (ANP) - Opnieuw is een medewerker van de Oostvaarderskliniek in Almere ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie" met een tbs-patiënt, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is een volgend voorval in een reeks van ongewenste situaties in de kliniek in Almere.

6 uur geleden