
Californië stemt over einde benzineauto per 2035
LOS ANGELES (ANP) - Wetgevers in de Amerikaanse staat Californië stemmen donderdag over een plan om vanaf 2035 geen nieuwe benzineauto's meer te verkopen. Gouverneur Gavin Newsom, die dat in 2020 voor het eerst opperde, spreekt over "het begin van het eind voor de traditionele verbrandingsmotor".
The New York Times, die over de plannen bericht, noemt Californië niet alleen de grootste automarkt van de Verenigde Staten, maar ook een voorbeeld voor andere Amerikaanse staten. Als de wetgevers de plannen goedkeuren, en daar heeft het wel alle schijn van, is de kans groot dat lagere emissienormen uiteindelijk voor een derde van de gehele Amerikaanse automarkt gaan gelden.
"Iedereen verdient het om een auto te hebben waar je kinderen geen astma van krijgen", stelde Newsom toen hij de plannen in september 2020 voor het eerst introduceerde. Hij noemt de wetgeving "een van de belangrijkste stappen voor het verdwijnen van de uitlaat zoals we die nu kennen". De Democratische gouverneur wees onder meer op de verregaande gevolgen van klimaatverandering, die mede worden veroorzaakt door de uitlaatgassen van traditionele verbrandingsmotoren.
Volgens The New York Times staan in de woensdag vrijgegeven gedetailleerde plannen dat alle auto's die per 2035 worden verkocht, vrij zijn van schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van een elektrische motor of aandrijving op basis van waterstof. Daarnaast zijn er tussentijdse doelen. Zo moet 35 procent van de nieuwe auto's die per 2026 wordt verkocht aan de regels voldoen, in 2030 gaat het om 68 procent.
Volgens persbureau Bloomberg is momenteel 15 procent van alle nieuw geregistreerde auto's in Californië elektrisch.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien, na de nieuwe recordstanden van een dag eerder. Beleggers leken te zijn geschrokken van een artikel in de Financial Times. Ingewijden zeiden tegen de krant dat Donald Trump aandringt op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent op goederen uit de Europese Unie.
2 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook en Instagram, zal de gedragscode voor AI-systemen van de Europese Commissie niet ondertekenen. Dit meldt de directeur voor internationale aangelegenheden bij Meta, Joel Kaplan, op het socialemediaplatform LinkedIn.
3 uur geledenGORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft het Openbaar Ministerie (OM) verzocht af te zien van vervolging van een verdenking in een strafzaak tegen het bedrijf. Het gaat om de verdenking dat Damen sanctiemaatregelen tegen Rusland zou hebben overtreden. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het FD.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump dringt aan op een importheffing van minstens 15 tot 20 procent voor de Europese Unie. Daarmee heeft hij zijn eisen in handelsgesprekken opgeschroefd, melden ingewijden aan de Financial Times (FT).
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag met een kleine min geëindigd. Met name de koers van ASML drukte de stemming in de hoofdindex op het Damrak. De chipmachinemaker uit Veldhoven zakte 2,6 procent.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Meer dan 100.000 aanvragen voor het Tijdelijk Noodfonds Energie zijn al goedgekeurd. Het fonds verwachtte al ongeveer zoveel huishoudens te kunnen helpen met de energierekening, nadat 224.000 aanvragen waren ingediend. Een op de tien aanvragen moet nog worden beoordeeld en worden mogelijk ook goedgekeurd.
8 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - Alexander Pechtold stopt op 1 januari als voorzitter van de raad van commissarissen van de Nederlandse Loterij. De voormalig leider van D66 ziet het niet zitten om de functie te combineren met zijn nieuwe baan als burgemeester van Delft, waar hij in september mee begint. Dat meldt de Nederlandse Loterij, bekend van onder meer Staatsloterij en TOTO.
9 uur geleden