
Californië stemt over einde benzineauto per 2035
LOS ANGELES (ANP) - Wetgevers in de Amerikaanse staat Californië stemmen donderdag over een plan om vanaf 2035 geen nieuwe benzineauto's meer te verkopen. Gouverneur Gavin Newsom, die dat in 2020 voor het eerst opperde, spreekt over "het begin van het eind voor de traditionele verbrandingsmotor".
The New York Times, die over de plannen bericht, noemt Californië niet alleen de grootste automarkt van de Verenigde Staten, maar ook een voorbeeld voor andere Amerikaanse staten. Als de wetgevers de plannen goedkeuren, en daar heeft het wel alle schijn van, is de kans groot dat lagere emissienormen uiteindelijk voor een derde van de gehele Amerikaanse automarkt gaan gelden.
"Iedereen verdient het om een auto te hebben waar je kinderen geen astma van krijgen", stelde Newsom toen hij de plannen in september 2020 voor het eerst introduceerde. Hij noemt de wetgeving "een van de belangrijkste stappen voor het verdwijnen van de uitlaat zoals we die nu kennen". De Democratische gouverneur wees onder meer op de verregaande gevolgen van klimaatverandering, die mede worden veroorzaakt door de uitlaatgassen van traditionele verbrandingsmotoren.
Volgens The New York Times staan in de woensdag vrijgegeven gedetailleerde plannen dat alle auto's die per 2035 worden verkocht, vrij zijn van schadelijke stoffen. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik van een elektrische motor of aandrijving op basis van waterstof. Daarnaast zijn er tussentijdse doelen. Zo moet 35 procent van de nieuwe auto's die per 2026 wordt verkocht aan de regels voldoen, in 2030 gaat het om 68 procent.
Volgens persbureau Bloomberg is momenteel 15 procent van alle nieuw geregistreerde auto's in Californië elektrisch.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
48 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
58 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
3 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
3 uur geleden