Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

Op 22 april komen alle grote internationale chocoladefabrikanten naar Brussel voor de World Cocoa Conference. De conferentie wordt geopend door de Belgische koningin en staat dit jaar in het teken van duurzaamheid.

Hoewel de cacaoprijzen momenteel alle records breken, leven veel cacaoboeren nog steeds onder de armoedegrens. "Tegelijkertijd boeken de chocoladereuzen miljardenwinsten waar vooral aandeelhouders van profiteren", stelt Oxfam Novib, die maandag een rapport publiceert over de cacao-industrie. "Zolang bedrijven er niet voor zorgen dat boeren een betere prijs krijgen voor hun cacao en langetermijnzekerheid krijgen, blijft duurzaam geproduceerde cacao een illusie."

Meer uit Financieel

Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

8 minuten geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

30 minuten geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

37 minuten geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

1 uur geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

1 uur geleden
Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

1 uur geleden
Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

DEN HAAG (ANP) - Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

1 uur geleden