Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) overleden

Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk (65) overleden

SAINTE-JULIETTE (ANP) - Cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk is woensdagochtend op 65-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn theaterbureau woensdag bekendgemaakt. Van Merwijk leed aan darmkanker.

De kunstenaar overleed in het bijzijn van zijn vrouw Jeannette in zijn woonplaats Sainte-Juliette in Frankrijk. Van Merwijk wordt daar in besloten kring gecremeerd.

Al meer dan 30 jaar stond Van Merwijk op het podium. Sindsdien heeft hij dertien theaterprogramma's gemaakt. Vooral zijn voorstellingen 'Geef mij m’n sperma terug' en 'Een AVRO-lid is ook maar een mens', 'Van Merwijk legt het nog een keer uit' en 'Het podiumbeest is terug' kregen grote bekendheid. Ook als liedjesschrijver genoot Van Merwijk grote bekendheid. Hij schreef teksten voor artiesten als Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal, Karin Bloemen en Erik van Muiswinkel. Voor zijn lied 'Dat vinden jongens leuk' ontving hij in 2006 de Annie M.G. Schmidtprijs.

Terugval

Eind december kreeg Van Merwijk bij hoge uitzondering de eerder afgeschafte Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. De cabaretier, die in februari gediagnosticeerd werd met darmkanker, schrapte vorig voorjaar zijn tournee vanwege een terugval. Hij vulde zijn laatste dagen met schilderen en tekenen in zijn huisje in Frankrijk, waar hij de helft van het jaar doorbracht met zijn vrouw.

Van Merwijk maakte ondanks zijn ziekte nog plannen voor een laatste theatertournee. Dat deed hij in de vorm van een oudejaarsconference, met als titel 'Zullen we dit jaar gewoon een keertje overdoen?'. In september 2020 werd echter duidelijk dat door het stadium van zijn kanker deze voorstelling niet door kon gaan.

Beeldend kunstenaar

Naast zijn theaterwerk was Van Merwijk bovenal beeldend kunstenaar. Onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem Malfet exposeerde hij in binnen- en buitenland. Over zijn strijd tegen darmkanker schreef hij het boek 'Kanker voor beginners', dat in november 2020 verscheen.

De Nederlandse Spoorwegen eren Van Merwijk "met een couplet van eigen hand in de stad waar hij thuis was, Utrecht". In de hal van station Utrecht Centraal, aan de kant van winkelcentrum Hoog Catharijne, is op een groot bord een couplet te lezen uit Alles komt goed. "Alles komt goed, alles komt goed. Neem van mij maar aan, alles komt goed. Ooit is de tijd van weerzien daar. Geloof mij nou maar. We zien mekaar."

Meer uit Binnenland

Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".

4 uur geleden
Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

6 uur geleden
Tachtig gevluchte kinderen opgevangen in Haastrecht

KRIMPENERWAARD (ANP) - De gemeente Krimpenerwaard gaat tachtig kinderen opvangen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. In Het Klooster in Haastrecht worden waarschijnlijk vanaf het einde van de zomer minderjarigen van 14 tot 17,5 jaar gehuisvest. De meesten van hen komen uit Syrië, maar er zijn ook jongeren die zijn gevlucht uit Afghanistan, Somalië, Eritrea en Jemen, laat de gemeente dinsdagavond weten.

6 uur geleden
Dertig tips over 'Bolle Jos' na uitloven beloning 200.000 euro

HILVERSUM (ANP) - Bij de politie zijn dertig tips binnengekomen over de internationaal gezochte Jos Leijdekkers, ook wel bekend als Bolle Jos, nadat het Openbaar Ministerie een week eerder een beloning van 200.000 euro had uitgeloofd voor de gouden tip. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht.

6 uur geleden
Treinverkeer Den Bosch - Eindhoven zeker week plat door dassen

DEN BOSCH (ANP) - Tenminste tot volgende week dinsdag rijden er geen treinen tussen Eindhoven en Den Bosch omdat dassen het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch. De NS heeft bussen ingezet en mensen kunnen met de trein via Tilburg, de extra reistijd bedraagt tussen de 30 en 60 minuten.

11 uur geleden
Lentekriebelweek maakt veel los, makers lessen betreuren 'hetze'

UTRECHT/TILBURG (ANP) - Met zo’n 2800 deelnemende scholen is de animo voor de zogeheten Week van de Lentekriebels groter dan ooit. Tegelijkertijd ziet kenniscentrum Rutgers, dat de lespakketten over seksualiteit samenstelt, dit jaar ook een stuk meer ophef over de inhoud dan voorheen. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zegt expert seksuele vorming Luc Lauwers.

11 uur geleden
25 tips in de zaak Maria van der Zanden na uitloven beloning

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft tot dusver rond de 25 tips gekregen in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden nadat de stichting maandagavond had laten weten een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de gouden tip. Dit meldde directeur Kelly de Vries dinsdag.

11 uur geleden