Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Bytedance sluit TikTok-deal met Oracle'

'Bytedance sluit TikTok-deal met Oracle'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Chinese techbedrijf Bytedance heeft een deal gesloten met softwarebedrijf Oracle over de activiteiten van video-app TikTok in de Verenigde Staten, zegt iemand die bekend is met de kwestie tegen persbureau Reuters. Oracle wordt de technologiepartner van Bytedance en zal de gebruikersdata van TikTok in de VS beheren, zegt de bron.

De deal zal niet plaatsvinden in de vorm van een verkoop, maar een herstructurering, aldus de bron. Onduidelijk is hoeveel van TikToks activiteiten in handen blijven van Bytedance en zijn investeerders.

De Chinese staatszender CGTN meldt dat Bytedance zijn activiteiten in de VS niet zal verkopen aan Microsoft of Oracle. Ook wordt de broncode van TikTok niet overgedragen aan Oracle of een mogelijke andere Amerikaanse koper. Zonder het algoritme is een overname van TikTok een stuk minder interessant omdat daarmee bepaald wordt welke filmpjes gebruikers te zien krijgen.

Diverse partijen

Bytedance onderhandelt met diverse partijen om TikTok van de hand te doen sinds de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand dreigde de video-app te verbieden als die niet zou worden verkocht. Het Chinese bedrijf heeft voor de deal goedkeuring nodig van de regeringen van de Verenigde Staten en China.

ByteDance en Oracle reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar. Het Witte Huis weigerde een reactie te geven.

Microsoft

Microsoft maakte eerder op zondag (lokale tijd) al bekend dat de keuze niet op het techbedrijf was gevallen. "We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed zou zijn geweest voor de gebruikers van TikTok en tegelijkertijd de nationale veiligheidsbelangen zou beschermen", zei Microsoft in een verklaring.

Supermarktconcern Walmart dat zich bij het bod van Microsoft had aangesloten, zei zondag dat het geïnteresseerd blijft in een belang in TikTok. Het bedrijf zegt verdere besprekingen te zullen voeren met de leiding van Bytedance en andere geïnteresseerde partijen. "We weten dat elke goedgekeurde deal alle zorgen moet wegnemen die leven over regelgeving en nationale veiligheid", zei Walmart.

Orcacle staat overigens onder controle van mede-oprichter Larry Ellison. Hij is een van de weinige grote zakenlieden uit techhub Silicon Valley die openlijk Trump steunt. De miljardair heeft vanuit zijn landgoed eerder zelfs een geldinzamelingsactie georganiseerd voor de Amerikaanse president.

Meer uit Financieel

Ook ING verhoogt spaarrente naar 1,5 procent

AMSTERDAM (ANP) - ING verhoogt de spaarrente halverwege deze maand naar 1,5 procent. Daarmee kruipt de rente voor een groot deel van de Nederlandse spaarders weer wat verder omhoog. Eerder ging de rente bij Rabobank al naar 1,7 procent en ABN AMRO kondigde een renteverhoging aan tot 1,5 procent.

49 minuten geleden
VEH: huiseigenaren onnodig verplicht tot aanschaf warmtepomp

AMERSFOORT (ANP) - Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren worden ten onrechte verplicht een warmtepomp aan te schaffen als de plannen van het demissionaire kabinet doorgaan. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH).

53 minuten geleden
AEX zakt verder weg, informatieleverancier RELX wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met verlies geopend, in navolging van de stevige minnen op Wall Street een dag eerder. De rentevrees blijft de markten in een greep houden. Informatieleverancier RELX wist wel de weg omhoog te vinden dankzij een koopadvies van zakenbank Goldman Sachs.

1 uur geleden
PostNL: postzegel wordt duurder in 2024

DEN HAAG (ANP) - Het versturen van post wordt duurder. De prijs van een postzegel stijgt vanaf 1 januari volgend jaar van 1,01 euro naar 1,09 euro, meldt PostNL. Volgens de post- en pakketbezorger is dat nodig omdat er steeds minder post wordt verstuurd, terwijl de kosten voor PostNL wel omhoog gaan.

1 uur geleden
Personeel Schiphol behoudt urentoeslag in 2024, maar FNV wil meer

SCHIPHOL (ANP) - Schoonmakers en beveiligers op Schiphol blijven ook volgend jaar recht houden op een toeslag, meldt vakbond FNV. Deze bedraagt tot 1 september 1,40 euro per uur. Daarna gaat het tot het einde van 2024 om 70 eurocent per uur. "Met behoud van de toeslag slaan we twee vliegen in één klap: werknemers kunnen hun dagelijkse boodschappen blijven betalen en Schiphol prijst zichzelf niet uit de markt als werkplek", stelt FNV-bestuurder Jaap de Bie.

2 uur geleden
Blik beleggers op cijfers arbeidsmarkt VS, rentevrees blijft

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat woensdag onder meer uit naar nieuwe cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt van loonstrookverwerker ADP. Die komt met gegevens over de werkgelegenheid in het bedrijfsleven in de Verenigde Staten. De rentevrees blijft ondertussen boven de markten hangen.

2 uur geleden
CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

11 uur geleden