Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BYD onderuit op beurs China, Korea zet zich schrap voor tyfoon

BYD onderuit op beurs China, Korea zet zich schrap voor tyfoon

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten onder andere iets beter dan verwachte cijfers over de Chinese dienstensector. Autoproducent BYD was een opvallende daler nadat bekend was geworden dat superbelegger Warren Buffett zijn belang in het bedrijf verder heeft terugbracht dan eerder gemeld. Zuid-Korea zet zich schrap voor tyfoon Hinnamnor, die nu al het zuiden van het land teistert met zware regenval en harde wind.

De Hang Seng-index in Hongkong stond tussentijds 1,3 procent lager. Vooral techaandelen drukten zwaar op de index. Dat had alles te maken met de nieuwe lockdowns in Chengdu en de plannen van de Verenigde Staten om investeringen in Chinese techbedrijven in te perken. In Hongkong zijn veel grote Chinese techbedrijven genoteerd. Tencent, waar de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus een aanzienlijk belang in heeft, verloor dik 3 procent. Webwinkelconcern Alibaba zakte 2,3 procent.

In Shanghai stond een winst van 0,1 procent op de borden. De bedrijvigheid in de Chinese dienstensector was in augustus minder sterk gegroeid dan een maand eerder. Evengoed was de toename sterker dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden. Tot de dienstensector behoren onder andere de horeca, vervoer en de handel. Autoproducent BYD daalde in China bijna 6 procent. Volgens nieuwe gegevens heeft Buffett zijn belang in het bedrijf verder teruggebracht. Het aandeel verloor eerder al flink toen bekend werd dat Buffett stukken in de verkoop deed.

In Zuid-Korea stond de Kospi 0,3 procent lager. In verschillende steden in het zuiden van het land, zoals Gwangju, Busan, Daegu en Ulsan, zijn waarschuwingen afgegeven vanwege de storm in navolging van de waarschuwing voor het zuidelijke eiland Jeju. Scheepsbouwers Korea Shipbuilding & Offshore Engineering, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering en Samsung Heavy Industries stegen tot 1,8 procent. Volgens lokale media zullen die bedrijven vanwege de tyfoon dinsdag hun activiteiten stopzetten. Verschillende luchtvaartbedrijven, waaronder Korean Air Lines en Asiana Airlines schrapten al vluchten. De maatschappijen stonden tot 2,1 procent lager.

De Nikkei-index in Japan liet een bescheiden verlies zien. De All Ordinaries in Sydney stond 0,2 procent hoger.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

3 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

6 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

7 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

8 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

8 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

10 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden