Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BuZa: weer contact met vijf Nederlanders, enkelen nog onbereikbaar

BuZa: weer contact met vijf Nederlanders, enkelen nog onbereikbaar

DEN HAAG (ANP) - De vijf Nederlanders met wie zaterdagochtend geen contact te krijgen was na noodweer in Slovenië, zijn inmiddels terecht. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdagavond weten. Het ministerie zoekt nog contact met enkele Nederlanders in het gebied, aldus de woordvoerder, die daarbij geen exact aantal noemt. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse gewonden gevallen.

Het ministerie wil nog geen conclusies verbinden aan het feit dat ze met een aantal Nederlanders nog geen contact heeft kunnen krijgen. "Mensen in het getroffen gebied zijn nu eenmaal moeilijk bereikbaar. Autoriteiten zijn hard aan het werk om alle verbindingen weer te herstellen en het elektriciteitsnetwerk weer op poten te krijgen", aldus de woordvoerder. "Maar als bijvoorbeeld je telefoon is weggespoeld, is het lastig contact te leggen."

Door het noodweer zijn vier mensen overleden, onder wie twee Nederlanders uit Gouda. De Nederlandse ambassadeur is inmiddels gearriveerd in het getroffen gebied en staat daar Nederlanders bij, aldus de woordvoerder.

Honderd hulpverzoeken

Doordat het al sinds donderdagavond hevig regent is in het noorden van het land in 24 uur tijd de hoeveelheid neerslag gevallen die normaal gesproken in een maand valt. Volgens premier Robert Golob is twee derde van Slovenië getroffen door "de ergste natuurramp" in de geschiedenis van het land.

Door het noodweer moesten honderden Nederlanders worden geëvacueerd, liet manager touroperating Pieter Melieste van ACSI Kampeerreizen eerder weten. Zij hebben in sporthallen of scholen overnacht, maar velen van hen konden zaterdag weer terug naar de camping. Voor sommigen is dat niet mogelijk vanwege de overstromingen.

De Nederlandse alarmcentrales SOS International, Eurocross en de ANWB hebben al zo'n honderd hulpverzoeken uit Slovenië ontvangen. Daarbij gaat het vooral om kapotte voertuigen of weggespoelde spullen.

Meer uit Binnenland

Twee Nederlandse terrorismeverdachten uit Syrië opgehaald

DEN HAAG (ANP) - Twee van terrorisme verdachte vrouwen zijn met hun twee kinderen uit Syrië overgebracht naar Nederland, laten demissionair ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.

48 minuten geleden
Advocaat UvA-betogers geen gelijk van officier van justitie

AMSTERDAM (ANP) - De officier van justitie heeft aan Willem Jebbink, de advocaat van veel gearresteerde UvA-betogers, laten weten dat de aanhoudingen in het protestkamp aan de Roetereilandscampus van de universiteit rechtmatig waren. Volgens Jebbink hadden de pro-Palestijnse demonstranten niet opgepakt mogen worden op grond van erfvredebreuk, omdat zij actievoerden op een "voor het publiek vrij toegankelijk terrein bij een universiteit".

1 uur geleden
Studentenclubs bezorgd over ontruiming

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse Studentenvakbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond maken zich volgens eigen zeggen "ernstige zorgen over de brute ontruiming van het studentenprotest" dat maandag plaatsvond op een campus van de UvA op Roeterseiland.

1 uur geleden
Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder meer uit solidariteit met de pro-Palestijnse studenten die daar maandag een protestkamp opzetten en door de politie uiteindelijk werden verwijderd. Dat zegt docent sociologie Sam Hamer.

1 uur geleden
Rechter kan niets met klachten over bezwaartermijn verkeersboetes

UTRECHT (ANP) - Het heeft geen zin om naar de rechter te stappen als het Openbaar Ministerie te lang op zich laat wachten om een bezwaar tegen een opgelegde verkeersboete te behandelen. Dat oordeelt de rechtbank in Utrecht in een uitspraak over 433 zaken.

2 uur geleden
Eredoctoraat voor weerman Gerrit Hiemstra en WHO-baas Ghebreyesus

GRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen reikt op vrijdag 24 mei een eredoctoraat uit aan onder anderen meteoroloog Gerrit Hiemstra, de voormalige weerman van het NOS Journaal. De eer valt hem te beurt om zijn "uitzonderlijke prestaties als expert op het gebied van meteorologie en (de gevolgen van) klimaatverandering", aldus de onderwijsinstelling.

2 uur geleden
Vertegenwoordigers Amsterdamse driehoek in gesprek met UvA

AMSTERDAM (ANP) - Vertegenwoordigers van de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) zijn in gesprek met de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar aanleiding van de pro-Palestijnse protestactie op de Roeterseilandcampus van de universiteit. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema dinsdag.

2 uur geleden