Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BuZa over dode migranten Tunesië: blijven letten op mensenrechten

BuZa over dode migranten Tunesië: blijven letten op mensenrechten

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal het belang van mensenrechten blijven benadrukken waar het gaat om de omgang van Tunesië met migranten. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in reactie op de beelden van een moeder en haar kind die dood werden aangetroffen in de woestijn nadat ze waren teruggestuurd door Tunesische autoriteiten. Demissionair premier Mark Rutte had een belangrijke rol bij de onderhandelingen die leidden tot de asieldeal die het Noord-Afrikaanse land onlangs sloot met de Europese Unie. De afspraken worden momenteel verder uitgewerkt.

De afgelopen dagen is vanuit verschillende hoeken verontwaardigd gereageerd op berichten van migranten die zijn overleden in de woestijn van Tunesië en Libië. Het dodental zou zijn opgelopen door de asieldeal, zeggen critici, omdat migranten hierom terug de woestijn in zouden zijn gestuurd. Het is niet bekend hoeveel mensen hier zijn overleden.

"Het kabinet vindt dat het tegengaan van irreguliere migratie humaan, ordelijk, en in lijn met internationaal recht en mensenrechten moet verlopen", zegt de zegsvrouw van Buitenlandse Zaken. Nederland zal onder meer in de EU "het belang blijven benadrukken van het waarborgen van mensenrechten in de aanpak van irreguliere migratie". In de reactie gaat zij niet direct in op de beelden en berichten van overleden migranten.

Signalen

De Belgische staatssecretaris van Asiel Nicole de Moor heeft vorige week een brief naar de Europese Commissie gestuurd met het verzoek "om het respect voor de mensenrechten nauw in de gaten te houden bij de uitvoering van de EU-Tunesiëdeal", meldde persbureau Belga. Een dergelijk signaal heeft het kabinet voor zover bekend niet in de pen.

Kamerleden van de ChristenUnie Don Ceder en Nico Drost richtten zich dinsdag tot het kabinet. Ze hebben gevraagd of er meer signalen van mensenrechtenschendingen binnen zijn gekomen en of Nederland dan wel de EU hier mogelijk aansprakelijk voor zijn. Ze willen ook horen of de handelswijze van Tunesië past binnen de gemaakte afspraken en of de beloofde Europese miljoenen zullen worden gebruikt om de mensenrechten te verbeteren. Bovendien vragen ze of er sprake is van een rode lijn waarna de deal als onhoudbaar wordt beschouwd. Hierop heeft het kabinet nog niet gereageerd.

Migratie is een gevoelig thema in het nu demissionaire kabinet. Omdat de coalitiepartijen het niet eens konden worden bij onderhandelingen over migratie is het kabinet vorige maand gevallen.

Meer uit Binnenland

NPO-baas Leeflang in Malmö, bezoek was al gepland voor Joost-rel

MALMÖ (ANP) - Frederieke Leeflang, de hoogste baas van de NPO, is zaterdag in Malmö aanwezig. Dat heeft een woordvoerder van de NPO bevestigd. Leeflang is zaterdagavond aanwezig bij de finale van het Eurovisie Songfestival in de Zweedse stad. Dit was al langer gepland.

19 minuten geleden
Joost Klein stijgt sinds onderzoek weer bij bookmakers

MALMÖ (ANP) - Joost Klein en Nederland zijn sinds de bekendmaking van het onderzoek naar de zanger weer gestegen bij de bookmakers. Nederland is nu opgeklommen naar de zevende plek in het lijstje waarin de wedkantoren voorspellen wie de grootste kans maakt om het liedjesfestijn te winnen.

33 minuten geleden
Wereldwijd stemmen uitgesteld om onderzoek Joost Klein

MALMÖ (ANP) - Het stemmen voor het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Klein. Eigenlijk zou de stemming zaterdag om middernacht opengaan.

1 uur geleden
Organisaties betogen op Dam op Palestijnse dag van 'catastrofe'

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam vraagt een groep organisaties aandacht voor 76 jaar Nakba (de catastrofe). Woensdag wordt herdacht dat na het ontstaan van de staat Israël in 1948 honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. Dat is voor meer dan zestig organisaties en actiegroepen aanleiding om zaterdag te demonstreren.

4 uur geleden
Pegida-voorman probeert opnieuw een koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeert zaterdag opnieuw een koran te verbranden in Arnhem. Hij is van plan dit rond 14.00 uur te doen op een door de gemeente aangewezen plek onder de Nelson Mandelabrug.

5 uur geleden
Feest in Groningen na zege en promotie FC Groningen

GRONINGEN (ANP) - In Groningen vieren supporters van FC Groningen feest in de kroegen nu hun favoriete club promotie naar de Eredivisie heeft bereikt. Door een 2-0 overwinning op Roda JC keert de ploeg volgend seizoen terug in de hoogste voetbalklasse.

11 uur geleden
SVT: onderzoek Joost Klein mogelijk over fysieke confrontatie

MALMÖ (ANP) - Het onderzoek dat is ingesteld naar een incident met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival gaat mogelijk over een "fysieke confrontatie" tussen de zanger en een fotograaf. Dat meldt de Zweedse omroep SVT.

15 uur geleden