Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BuZa: onduidelijk wanneer Nederlanders grens Rafah over kunnen

BuZa: onduidelijk wanneer Nederlanders grens Rafah over kunnen

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment onduidelijk wanneer de grensovergang van Rafah naar Egypte opengaat voor Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland die op dit moment vastzitten in Gaza en hun directe familieleden. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag.

"Zodra de grensovergang opengaat voor deze groep laten wij hen dit direct weten", meldt het ministerie, dat ook adviseert niet naar de grens te reizen zonder bericht. "Zodra de grens opengaat, staat een team van de ambassade in Egypte klaar om Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland en hun kerngezinsleden op te vangen en bij te staan."

Op dit moment is de grensovergang van Rafah naar Egypte open voor gewonden en/of buitenlanders in Gaza, geeft het ministerie verder aan. Buitenlandse Zaken meldt verder om veiligheidsredenen geen operationele informatie te delen "totdat Nederlanders en personen met geldig verblijf in Nederland en hun kerngezinsleden veilig Gaza hebben verlaten".

Lijst met namen

Eerder woensdag ging er een lijst rond met daarop onder meer namen van mensen die de grens mogen oversteken. Het gaat om een lijst van de grensautoriteiten van Gaza, die ook is gedeeld door Al Jazeera. Bij geen van de mensen op die lijst staat dat zij de Nederlandse nationaliteit hebben.

Op vragen over wat de mededeling van Buitenlandse Zaken precies betekent, en of dit betekent dat deze groep mensen inderdaad niet op de lijst staat en dus nog niet de grens over mogen, antwoordt een woordvoerder dat dit moeilijk te beantwoorden is, omdat het ministerie nu niet op operationele informatie in kan gaan. "We hopen in elk geval dat ze snel de grens over kunnen."

Meer uit Politiek

Situatie tienduizenden kinderen arbeidsmigranten kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden kinderen van Europese arbeidsmigranten in Nederland leven in een kwetsbare positie. Een deel van deze kinderen mist stabiele leefomstandigheden en heeft een grotere kans om op school in de problemen te komen of gezondheidsklachten te krijgen, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Onderwijs hadden daarom gevraagd.

1 uur geleden
Aantal veroordeelden dat wacht op celstraf flink opgelopen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal veroordeelden dat hun straf in vrijheid mag afwachten, is in een paar maanden tijd opgelopen van ongeveer 1800 naar ruim 2600. De helft van hen heeft een celstraf gekregen tussen de een en veertien dagen, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. Het gaat om een noodmaatregel door het tekort aan personeel.

3 uur geleden
Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

4 uur geleden
Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

6 uur geleden
Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

DEN HAAG (ANP) - Het is niet nodig om "naar wetgeving te grijpen" tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over antisemitisme. Het is belangrijker normen te stellen over wat antisemitisch is, waaronder het aanspreken van Joodse Nederlanders op het handelen van Israël en het bestaansrecht van die staat ter discussie stellen. Het neerzetten van die normen maakt het volgens Rutte makkelijker voor het Openbaar Ministerie om te handhaven.

7 uur geleden
Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

10 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

1 dag geleden