Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

BuZa: Iran geeft nog geen toegang tot opgepakte Nederlander

BuZa: Iran geeft nog geen toegang tot opgepakte Nederlander

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran heeft er bij de Iraanse autoriteiten op aangedrongen toegang te verlenen tot de Nederlander die in Iran zou zijn opgepakt. Maar Iran heeft hier nog niet op gereageerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade is dinsdag benaderd door iemand "die meldde dat zijn vriend is opgepakt in Iran", laat het ministerie weten.

Iraanse media meldden vrijdag dat negen buitenlanders, onder wie zeker één Nederlander, zijn opgepakt in verband met de grootschalige protesten in het land. Iraniërs zijn de afgelopen weken de straat op gegaan na de dood van Mahsa Amini, die werd gearresteerd voor het overtreden van de kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran. De 22-jarige Amini zou zijn mishandeld, en als gevolg van het politiegeweld zijn overleden. Ook tegen de protesten treedt de politie hard op. Er zijn volgens mensenrechtenorganisaties tientallen doden gevallen en honderden mensen opgepakt.

De Nederlandse vriend van de tipgever die bij de ambassade aanklopte zit volgens hem al sinds 21 september vast. De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad wil de arrestant ondersteunen en consulaire bijstand verlenen, maar een reactie van de Iraanse autoriteiten blijft uit. "Uiteraard blijven we druk op Iran uitoefenen, om alsnog toegang te krijgen", zegt het ministerie in een reactie. "Dat doen we in Iran, en ook via de Iraanse ambassadeur in Nederland."

Meer uit Binnenland

Code geel voor zuidwesten van Nederland vanwege dichte mist

DEN HAAG (ANP) - Een deel van Nederland moet opnieuw rekening houden met dichte mist. Het KNMI heeft dinsdagavond voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht code geel afgegeven. De waarschuwing is vooralsnog tot 10.00 uur woensdagmorgen van kracht.

2 minuten geleden
Afgevaardigden Qatar met eigen armband om naast minister Helder

AL KHOR (ANP) - Twee Qatarese afgevaardigden hebben op het WK in het stadion naast sportminister Conny Helder een eigen armband omgedaan tijdens de wedstrijd tussen Oranje en Qatar. Volgens de NOS betuigden ze daarmee steun voor de Palestijnse zaak. Het motief van de armband komt overeen met traditionele patronen op Palestijnse sjaals, zogenoemde keffiyeh-sjaals.

54 minuten geleden
Kabinet wil 2 nieuwe kerncentrales in 2035, mogelijk in Borssele

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil twee kerncentrales laten bouwen die in 2035 gereed moeten zijn. De voorkeur gaat hierbij uit naar het Zeeuwse Borssele, waar nu al de enige kerncentrale staat. Verscheidene bronnen bevestigen dit na een bericht van RTL Nieuws.

58 minuten geleden
Rotterdam wil geen uitbreiding aantal vluchten op luchthaven

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam wil dat het kabinet in de toekomst geen groei van het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport (RTHA) zal toestaan. Het stadsbestuur geeft met deze zienswijze gehoor aan de bezwaren tegen uitbreiding van de luchthaven die leven bij burgers en in de gemeenteraad.

1 uur geleden
CNV akkoord met cao leerlingenvervoer, staking FNV'ers gaat door

UTRECHT (ANP) - Leden van vakbond CNV Vakmensen hebben ingestemd met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. Ze gaan akkoord met de afspraken die vorige week zijn gemaakt met werkgeversverbond KNV Zorgvervoer en Taxi.

1 uur geleden
Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

UTRECHT (ANP) - Arthur Japin is dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Die onderscheiding kreeg de auteur uit handen van Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht. De gemeente Utrecht roemt de 66-jarige schrijver om zijn "veelzijdige oeuvre".

1 uur geleden
Kamer wil internetaansluiting op elk adres

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat elk adres in Nederland een vaste internetaansluiting krijgt. Volgens de laatste cijfers hebben 19.000 adressen in buitengebieden geen vaste aansluiting voor snel internet. SP en D66 verzoeken in een motie om uit te zoeken of het mogelijk is om elk adres internettoegang te geven, zoals dat ook met telefonie het geval is.

2 uur geleden