Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buurtwachten Myanmar dwarsbomen aanhoudingen activisten

Buurtwachten Myanmar dwarsbomen aanhoudingen activisten

YANGON (ANP/AFP) - Het verzet van Myanmarese burgers tegen de militaire staatsgreep in hun land is zaterdag verder geïntensiveerd toen spontaan gevormde burgerwachtgroepen de arrestaties van anti-coupactivisten dwarsboomden. De Verenigde Naties herhaalden hun eis dat Aung San Suu Kyi, de door het leger afgezette leidster van de burgerregering, onmiddellijk wordt vrijgelaten.

Sinds het leger begin deze maand een voorlopig einde maakte aan de lange transitie naar democratie van het Zuidoost-Aziatische land, wordt er massaal gedemonstreerd tegen de militaire staatsgreep. Het leger heeft het aantal arrestaties van tegenstanders van de militaire junta stevig opgevoerd. Onder anderen tal van dokters, ambtenaren en anderen die aan stakingen meedoen worden opgepakt.

Na geruchten dat de politie nog een arrestatiegolf aan het voorbereiden was, besloten vele burgers zich niet aan de door het regime ingestelde avondklok te houden en verzamelden zij zich op straat. Een groep verzamelde zich rond het ziekenhuis in de stad Pathein na geruchten dat een lokaal populaire arts zou worden opgepakt. Daarbij deden de betogers een boeddhistisch gebed om de arts van het kwaad te beschermen.

Potten en pannen

In Yangon, de grootste stad van het land en de voormalige hoofdstad, werden spontaan groepen burgerwachten gevormd. Door op potten en pannen te slaan lieten ze anderen weten dat ze zich rond bepaalde gebouwen moesten verzamelen. "We wisten niet wie er gearresteerd gaat worden, maar we hoorden het geluid", zegt een betoogster uit het noorden van de stad. "We besloten ons bij de buren aan te sluiten. Zelfs als ze schieten, zijn we niet bang."

Volgens een mensenrechtenorganisatie die politieke arrestaties bijhoudt zijn er sinds het begin van de staatsgreep vorige week meer dan 320 personen in Myanmar gearresteerd. In een spoedsessie riep de VN-Mensenrechtenraad de militaire junta op om alle "willekeurig gedetineerde" personen vrij te laten en de macht weer over te dragen aan de democratisch gekozen burgerregering van Aung San Suu Kyi.

Meer uit Buitenland

VN-chef hamert op klimaattop op het belang van uitfasering en geld

DUBAI (ANP) - VN-chef António Guterres is maandag speciaal ingevlogen op de klimaattop in Dubai om politici en onderhandelaars aan te moedigen snel tot een overeenkomst te komen. De onderhandelende partijen moeten het nog eens worden over óf fossiele brandstoffen uitgefaseerd gaan worden en over het geld dat daarvoor nodig is.

36 minuten geleden
Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

1 uur geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

2 uur geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

2 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

3 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

4 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

6 uur geleden