Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buttigieg en Sanders willen hertelling Iowa

Buttigieg en Sanders willen hertelling Iowa

WASHINGTON (ANP/RTR) - De twee Democraten die aan kop gingen bij de eerste voorverkiezing van hun partij hebben gevraagd om een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. Oud-burgemeester Pete Buttigieg wil een hertelling in 66 kiesdistricten in de Amerikaanse staat Iowa en senator Bernie Sanders in 28 districten.

De plaatselijke tak van de Democratische Partij laat weten dat de verzoeken nog worden beoordeeld om te kijken of ze voldoen aan alle criteria. Bij de chaotisch verlopen voorverkiezing ging Buttigieg nipt aan kop. Hij kreeg volgens de laatste resultaten veertien 'delegates', een soort kiesmannen, achter zich.

Sanders kreeg twaalf van de 41 delegates die in Iowa zijn te vergeven. Daarna volgden Elizabeth Warren (8), Joe Biden (6) en Amy Klobuchar (1). Kandidaten moeten bij de voorverkiezingen genoeg van die kiesmannen achter zich krijgen om tot officiële presidentskandidaat van hun partij te worden verkozen.

Technische problemen

De eerste voorverkiezing in Iowa is voor de Democraten uitgelopen op een drama. Technische problemen zorgden vorige week voor problemen bij het tellen van stemmen. Gezaghebbende Amerikaanse media hebben vanwege het rommelige verloop van de verkiezing nog geen winnaar uitgeroepen.

Hoewel in de staat relatief weinig delegates zijn te vergeven, is de voorverkiezing toch belangrijk. Een overwinning kan het profiel van een kandidaat versterken. De Democraten lopen zich inmiddels ook al warm voor de volgende voorverkiezing, die dinsdag in New Hampshire wordt gehouden.

Meer uit Politiek

Bestuur Kamer breidt mogelijkheden om Kamerleden te straffen uit

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer stelt voor de mogelijkheden uit te breiden om Kamerleden te straffen als zij de gedragscode overtreden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. Het is nu al mogelijk om parlementariërs maximaal één maand te schorsen. Daar komen onder meer de opties bij om een Kamerlid voorwaardelijk te schorsen of de toegang tot debatten van een specifieke commissie tijdelijk te ontzeggen. Over het voorstel moet nog worden gedebatteerd en gestemd.

37 minuten geleden
Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.

48 minuten geleden
Nederlandse Patriot-eenheid oefent in Litouwen komende zomer

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse Patriot-eenheid oefent komende zomer in Litouwen, meldt het ministerie van Defensie. De oefening door de luchtafweereenheid is samen met Litouwse collega's en duurt enkele weken.

1 uur geleden
Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

DEN HAAG (ANP) - De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt. Ze wilden ook niet zeggen of er namen van Nederlandse politici bekend zijn.

3 uur geleden
Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

3 uur geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

4 uur geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

4 uur geleden