Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bussenproducent Ebusco bijna 1,4 miljard waard na beursgang

Bussenproducent Ebusco bijna 1,4 miljard waard na beursgang

DEURNE (ANP) - De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco is na zijn beursgang in Amsterdam gewild bij beleggers. Het aandeel steeg vrijdagmiddag ruim 3 procent, waarmee de onderneming uit Deurne bijna 1,4 miljard euro waard is. Volgens topman Peter Bijvelds laat de interesse zien dat beleggers in de groene strategie van het bedrijf geloven. De stap naar de beurs leverde Ebusco geld op om verder te groeien, ook internationaal, en moet de naamsbekendheid vergroten.

Het bedrijf krijgt met de beursgang de vooraf gehoopte 300 miljoen euro binnen. Ebusco stelt bijna een kwart van het bedrijf beschikbaar voor beleggers op de Amsterdamse beurs. Het geld is vooral bedoeld voor het laten groeien van de productie. Hoewel het geen onderdeel is van de huidige groeistrategie, is er in de toekomst "zeker kans op het overnemen van meer bedrijven", aldus oprichter Bijvelds.

Hoewel China pionier is op het gebied van elektrische bussen, is het Bijvelds’ streven om wat betreft techniek "de beste elektrische bus van de wereld te bouwen". En niet alleen technisch de beste, "maar ook in kosten-technisch opzicht", voegt Bijvelds toe.

Toekomstplannen

Hoewel op dit moment de verkoop van elektrische bussen nog voor het grootste deel van de omzet zorgt, zijn de toekomstplannen ook sterk gericht op het verkopen van laadinfrastructuur voor voertuigen en opslagcapaciteit voor stroom. Bijvoorbeeld een grote batterij die gedurende de dag wordt opgeladen en de stroomnetten kan ontzien op het moment dat bijvoorbeeld 's nachts de bussen aan de oplader gaan.

Ook wil de Brabantse onderneming batterijen voor binnenvaartschepen verkopen. "Volgend jaar leveren we de eerste mobiele batterijen die zo groot zijn als een container aan vrachtschepen", zegt Bijvelds.

De bussen van Ebusco rijden al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München. In totaal gaat het om 346 bussen in zeven Europese landen. De nieuwste bus van het bedrijf kan met een volle accu zo'n 575 kilometer rijden en gaat naar verwachting zo'n 25 jaar mee. Bij Ebusco werken ruim tweehonderd mensen.

Meer uit Financieel

Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

3 uur geleden
ING: meeste woningzoekers willen alleen een energiezuinig huis

AMSTERDAM (ANP) - De meeste woningzoekers kijken alleen nog naar energiezuinige woningen met een hoog energielabel, meldt ING na onderzoek door marktvorser DVJ Insights. De onderzoekers hebben ruim 1100 mensen ondervraagd die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten. Sommige ondervraagden willen volgens de bank alleen een woning met label A of hoger.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

4 uur geleden
Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

5 uur geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

6 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

6 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

6 uur geleden