
Bussenproducent Ebusco bijna 1,4 miljard waard na beursgang
DEURNE (ANP) - De fabrikant van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco is na zijn beursgang in Amsterdam gewild bij beleggers. Het aandeel steeg vrijdagmiddag ruim 3 procent, waarmee de onderneming uit Deurne bijna 1,4 miljard euro waard is. Volgens topman Peter Bijvelds laat de interesse zien dat beleggers in de groene strategie van het bedrijf geloven. De stap naar de beurs leverde Ebusco geld op om verder te groeien, ook internationaal, en moet de naamsbekendheid vergroten.
Het bedrijf krijgt met de beursgang de vooraf gehoopte 300 miljoen euro binnen. Ebusco stelt bijna een kwart van het bedrijf beschikbaar voor beleggers op de Amsterdamse beurs. Het geld is vooral bedoeld voor het laten groeien van de productie. Hoewel het geen onderdeel is van de huidige groeistrategie, is er in de toekomst "zeker kans op het overnemen van meer bedrijven", aldus oprichter Bijvelds.
Hoewel China pionier is op het gebied van elektrische bussen, is het Bijvelds’ streven om wat betreft techniek "de beste elektrische bus van de wereld te bouwen". En niet alleen technisch de beste, "maar ook in kosten-technisch opzicht", voegt Bijvelds toe.
Toekomstplannen
Hoewel op dit moment de verkoop van elektrische bussen nog voor het grootste deel van de omzet zorgt, zijn de toekomstplannen ook sterk gericht op het verkopen van laadinfrastructuur voor voertuigen en opslagcapaciteit voor stroom. Bijvoorbeeld een grote batterij die gedurende de dag wordt opgeladen en de stroomnetten kan ontzien op het moment dat bijvoorbeeld 's nachts de bussen aan de oplader gaan.
Ook wil de Brabantse onderneming batterijen voor binnenvaartschepen verkopen. "Volgend jaar leveren we de eerste mobiele batterijen die zo groot zijn als een container aan vrachtschepen", zegt Bijvelds.
De bussen van Ebusco rijden al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München. In totaal gaat het om 346 bussen in zeven Europese landen. De nieuwste bus van het bedrijf kan met een volle accu zo'n 575 kilometer rijden en gaat naar verwachting zo'n 25 jaar mee. Bij Ebusco werken ruim tweehonderd mensen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.
7 uur geledenGÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.
8 uur geledenFRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.
11 uur geleden