Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bussenmaker Ebusco in de plus bij beursdebuut op groen Damrak

Bussenmaker Ebusco in de plus bij beursdebuut op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco werd vrijdag hoger gezet bij zijn beursdebuut op een groen Damrak. De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hielpen de AEX-index daarbij aan nieuw recordniveau. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat het Chinese vastgoedconcern Evergrande toch net op tijd een langverwachte rentebetaling op één van zijn leningen heeft gedaan, waarmee wanbetaling van het noodlijdende concern voorlopig is afgewend.

Ebusco klom 2,6 procent tot 23,60 euro. De Brabantse bussenmaker haalde met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op en heeft een beurswaarde van meer dan 1,3 miljard euro. Volgens topman Peter Bijvelds laat de interesse in de aandelen zien dat beleggers in de groene strategie van het bedrijf geloven. Het bedrijf wil de opbrengst van de beursgang gebruiken voor verdere groei, ook internationaal. Daarnaast wil Ebusco zijn naamsbekendheid vergroten. De bussen van Ebusco rijden al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 816,24 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 1067,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent. De Londense FTSE-index klom 0,4 procent ondanks een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in september.

Chipmakers in de plus

ASML, ASMI en Besi gingen aan kop in de AEX met winsten tot 2,7 procent. In de chipsector werd onder meer gereageerd op de kwartaalresultaten van Intel. De Amerikaanse chipproducent kondigde aan forse investeringen te gaan doen om de concurrentiestrijd met de grote technologiebedrijven aan te gaan. Steeds meer techbedrijven willen hun eigen chips gaan ontwikkelen.

Wereldhave steeg 3,7 procent. Topman Matthijs Storm van het vastgoedfonds stelde "zeer tevreden" te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen van de overheid voor de huurders, is er volgens Storm geen huurder van Wereldhave failliet gegaan.

L'Oréal

In Parijs dikte L'Oréal 6,5 procent aan. De Franse cosmeticaproducent wist in het derde kwartaal flink meer make-up te verkopen, onder meer door de versoepeling van de coronaregels. Nu mensen weer vaker buitenshuis komen, besteden ze ook meer tijd aan hun uiterlijk.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1640 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 82,34 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 84,40 dollar.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

1 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

4 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

4 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

5 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

9 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden