Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bussenmaker Ebusco in de plus bij beursdebuut op groen Damrak

Bussenmaker Ebusco in de plus bij beursdebuut op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco werd vrijdag hoger gezet bij zijn beursdebuut op een groen Damrak. De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hielpen de AEX-index daarbij aan nieuw recordniveau. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat het Chinese vastgoedconcern Evergrande toch net op tijd een langverwachte rentebetaling op één van zijn leningen heeft gedaan, waarmee wanbetaling van het noodlijdende concern voorlopig is afgewend.

Ebusco klom 2,6 procent tot 23,60 euro. De Brabantse bussenmaker haalde met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op en heeft een beurswaarde van meer dan 1,3 miljard euro. Volgens topman Peter Bijvelds laat de interesse in de aandelen zien dat beleggers in de groene strategie van het bedrijf geloven. Het bedrijf wil de opbrengst van de beursgang gebruiken voor verdere groei, ook internationaal. Daarnaast wil Ebusco zijn naamsbekendheid vergroten. De bussen van Ebusco rijden al in verschillende steden zoals Amsterdam, Frankfurt en München.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent hoger op 816,24 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 1067,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 1,1 procent. De Londense FTSE-index klom 0,4 procent ondanks een onverwachte daling van de Britse winkelverkopen in september.

Chipmakers in de plus

ASML, ASMI en Besi gingen aan kop in de AEX met winsten tot 2,7 procent. In de chipsector werd onder meer gereageerd op de kwartaalresultaten van Intel. De Amerikaanse chipproducent kondigde aan forse investeringen te gaan doen om de concurrentiestrijd met de grote technologiebedrijven aan te gaan. Steeds meer techbedrijven willen hun eigen chips gaan ontwikkelen.

Wereldhave steeg 3,7 procent. Topman Matthijs Storm van het vastgoedfonds stelde "zeer tevreden" te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Ondanks het wegvallen van de steunmaatregelen van de overheid voor de huurders, is er volgens Storm geen huurder van Wereldhave failliet gegaan.

L'Oréal

In Parijs dikte L'Oréal 6,5 procent aan. De Franse cosmeticaproducent wist in het derde kwartaal flink meer make-up te verkopen, onder meer door de versoepeling van de coronaregels. Nu mensen weer vaker buitenshuis komen, besteden ze ook meer tijd aan hun uiterlijk.

De euro bleef ongewijzigd op 1,1640 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 82,34 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 84,40 dollar.

Meer uit Financieel

ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

57 minuten geleden
Hogere winst en meer passagiers voor easyJet

LUTON (ANP) - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet heeft in het afgelopen kwartaal meer winst geboekt. Ook stapten meer passagiers aan boord van de vliegtuigen van de budgetmaatschappij.

1 uur geleden
FrieslandCampina profiteert van eerder aangekondigd banenverlies

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina profiteert van het eerder aangekondigde banenverlies bij het zuivelconcern. Waar in heel 2023 nog verlies werd geleden, staat er over de eerste helft van dit jaar weer een duidelijke winst in de boeken. FrieslandCampina kondigde in december nog aan 1800 banen te schrappen om de kosten omlaag te brengen, waarvan ruim de helft in Nederland.

1 uur geleden
Aandacht voor kwartaalcijfers KPN en ASMI op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van telecomconcern KPN en chipbedrijf ASMI. KPN zag de omzet in het tweede kwartaal stijgen. Ook de nettowinst nam toe. Topman Joost Farwerck verklaarde erop te vertrouwen de vooruitzichten voor het hele jaar te zullen realiseren en op koers te liggen om de doelen voor de middellange termijn waar te maken.

1 uur geleden
Fors meer mobiele klanten KPN dankzij overname Youfone

DEN HAAG (ANP) - KPN heeft er dankzij de overname van provider Youfone dit jaar 634.000 mobiele klanten bijgekregen. Er kwamen in het eerste halfjaar daarnaast 109.000 nieuwe glasvezelklanten bij.

1 uur geleden
Cognacproducent Rémy Cointreau kampt zwakke verkoop VS

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rémy Cointreau heeft in het afgelopen kwartaal de verkopen flink zien dalen door zwakte op de Amerikaanse markt en ook in Zuidoost-Azië. De omzet van het Franse drankenconcern, bekend van cognacmerk Rémy Martin, daalde met bijna 16 procent tot 217 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder.

1 uur geleden
Musk vraagt ​​X-volgers of Tesla 5 miljard moet investeren in xAI

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk vraagt ​​zijn volgers op het socialemediaplatform X of Tesla 5 miljard dollar moet investeren in zijn kunstmatige intelligentiebedrijf xAI. De topman van de elektrische autofabrikant Tesla en eigenaar van X zei daarbij dat hij "de wateren aan het testen was" voor een mogelijke financieringsdeal.

3 uur geleden