Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bussenfabrikant Ebusco uit Deurne rekent op flinke verbetering

Bussenfabrikant Ebusco uit Deurne rekent op flinke verbetering

DEURNE (ANP) - Fabrikant van elektrische bussen Ebusco verwacht na een moeilijke periode dit jaar een flinke verbetering van de resultaten. De onderneming uit Deurne waar onlangs nog tientallen flexbanen werden geschrapt, denkt de jaaromzet bijvoorbeeld meer dan te verdrievoudigen en rekent gecorrigeerd voor onder meer belastingen weer op winst.

"Vorig jaar was een uitdagend, maar vooral teleurstellend jaar. We hebben niet geleverd wat we van plan waren en ook niet wat we hadden beloofd", zegt oprichter Peter Bijvelds. Maar de beursgenoteerde onderneming heeft volgens hem maatregelen genomen om de prestaties structureel te verbeteren.

Afgelopen jaar ging een verlies van ruim 120 miljoen euro in de boeken, tegen een verlies van dik 32 miljoen euro een jaar eerder. De omzet liep terug van bijna 112 miljoen euro in 2022 naar ruim 102 miljoen euro. Aanleiding voor de problemen waren onder meer verstoringen in de toeleveringsketen. Daardoor kampte het bedrijf met materiaaltekorten en een lagere productie.

Orderportefeuille gegroeid

Ebusco waarschuwde eerder al dat een deel van de omzet van 2023 door onvoorziene omstandigheden zou worden doorgeschoven naar 2024. Ook werd eerder dit jaar op verzoek van Bijvelds Frank Meurs benoemd tot interim-medetopman van het bedrijf.

De orderportefeuille is vorig jaar wel gegroeid, van 1474 naar 1719 bussen aan het eind van het jaar. Daardoor is de productie tot in de loop van 2025 gevuld. Bijvelds zegt dat Ebusco ook werkt aan verschillende innovaties om voorop te blijven lopen in de markt. "Lichter, efficiƫnter, elke keer een stapje beter. We moeten het beter doen."

Concurrenten in zwaar weer

Ebusco is niet de enige busfabrikant die moeilijkheden ondervindt. Het Belgische Van Hool vroeg onlangs bij de rechter in Mechelen een vorm van uitstel van betaling aan. Van Hool heeft het al jaren moeilijk. Het bedrijf kreeg onlangs een nieuwe klap toen de Vlaamse busmaatschappij De Lijn voor een grote order voor een Chinese concurrent koos. Volgens de laatste berichten mikt het bedrijf op een doorstart. Er gaan wel veel banen verloren.

Meer uit Financieel

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

50 minuten geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

1 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

2 uur geleden
Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

20 uur geleden
Busbedrijven onterecht de dupe van afsluiten A7, vindt branche

DEN HAAG (ANP) - Het is niet terecht dat de snelweg A7 bij Purmerend vanaf maandag tijdelijk helemaal dichtgaat voor touringcars, vindt branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat deel van de snelweg wordt afgesloten voor bussen en vrachtwagens, omdat de gewichtsbeperking van 25 ton vaak zou zijn overschreden. Touringcars halen dat gewicht niet, stelt KNV.

20 uur geleden
Slagerijmedewerkers gaan woensdag mogelijk staken, waarschuwt FNV

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van slagerijen in een deel van Nederland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt FNV. De vakbond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer een loonsverhoging voor een nieuwe cao. Als werknemers van slagerijen woensdag staken is er kans op lege schappen in de supermarkt, verwacht een woordvoerster van brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS).

1 dag geleden
Schiphol ziet drukke eerste dag meivakantie, geen lange rijen

SCHIPHOL (ANP) - Het is druk op Schiphol tijdens de eerste zaterdag van de meivakantie, meldt een woordvoerster van de luchthaven. De rijen zijn iets langer dan normaal, maar passagiers hoeven volgens haar niet erg lang te wachten.

1 dag geleden