Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bussenfabrikant Ebusco onderuit op Damrak na omzetalarm

Bussenfabrikant Ebusco onderuit op Damrak na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Ebusco ging dinsdag onderuit op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van elektrische bussen uit Deurne gaf een omzetalarm. Volgens het bedrijf beginnen de maatregelen die in de afgelopen twaalf maanden zijn genomen om de prestaties te verbeteren wel vruchten af te werpen, maar zijn ze nog onvoldoende om de omzetdoelstelling te behalen. Ebusco mikte voor dit jaar op een omzet van meer dan 325 miljoen euro. Ook wil het bedrijf aanvullende maatregelen nemen om kosten te besparen. Het aandeel werd bijna 6 procent lager gezet.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent lager op 921,04 punten, vooral door koersverliezen voor de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. De MidKap daalde 0,4 procent tot 887,29 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 1,1 procent. Londen won 0,1 procent.

Besi, ASMI en ASML verloren tot 3 procent. De chipbedrijven leverden maandag al tot 2,7 procent in, na een zwaar koersverlies voor Nvidia. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) was vorige week nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld, maar heeft in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent aan waarde verloren. Nvidia zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. De rally in de tech- en chipsector, die werd aangedreven door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI, lijkt daarmee wat stoom te verliezen.

Shell bij stijgers

Olie- en gasconcern Shell was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van dik 1 procent. Aegon (min 0,2 procent) kondigde nieuwe plannen aan voor zijn activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. Zo wil de verzekeraar de overgang van Aegon UK naar een digitaal spaar- en pensioenplatform versnellen. De plannen moeten resulteren in een groei van het beheerd vermogen en een verbetering van het operationele resultaat in het Verenigd Koninkrijk.

In de MidKap sloot fitnessketen Basic-Fit de rij met een verlies van ruim 2 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties ging aan kop met een plus van 0,9 procent.

Airbus

In Parijs zakte Airbus 8 procent. De Europese vliegtuigfabrikant heeft zijn doelstelling voor de leveringen van vliegtuigen en zijn winstverwachting verlaagd door aanhoudende problemen in de toeleveringsketen.

De euro was 1,0726 dollar waard, tegen 1,0724 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,56 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 85,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

50 minuten geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

14 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

14 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

16 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

17 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

18 uur geleden
Minder dan één procent van Windows-apparaten getroffen door storing

REDMOND (ANP/RTR) - De wereldwijde computerstoring die vrijdag voor veel problemen zorgde, trof een kleine 8,5 miljoen apparaten die op Windows draaiden. Dat is minder dan één procent van het totaal, zo heeft Microsoft laten weten in een blogpost. Het bedrijf erkent dat vanwege de cruciale systemen die werden getroffen, de maatschappelijk en economische gevolgen wel degelijk ontzettend groot waren.

23 uur geleden