Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Busbedrijven kampen met chauffeurstekorten voor schoolreisjes

Busbedrijven kampen met chauffeurstekorten voor schoolreisjes

DEN HAAG (ANP) - Busreisbedrijven hebben te maken met nijpende tekorten aan buschauffeurs, waardoor schoolreisjes soms niet door kunnen gaan. Branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) zegt dat een schoolreis nu ver van tevoren moet worden ingepland om te voorkomen dat die wordt geannuleerd omdat er geen chauffeur is. KNV stelt dat meerdaagse vakantiereizen beter planbaar zijn en dus niet direct in gevaar komen, maar dat er wel een risico is dat ook hier busreizen worden afgeblazen.

Woordvoerder Hilbert Michel van KNV spreekt van een "gekkenhuis" bij touringcarbedrijven en zegt dat er wel zes- tot zevenhonderd chauffeurs missen op piekmomenten. Tijdens de coronacrisis zijn veel met name oudere buschauffeurs uitgestroomd en vervolgens niet meer teruggekomen. "De bedrijven hebben de bus dan wel, maar niet altijd de chauffeur", aldus Michel.

Het probleem is bij sommige busbedrijven zo groot dat een eigenaar of planner zelf ook rijdt of dat eerder afgesproken ritten worden geannuleerd, meldt de KNV-zegsman. Volgens hem hindert dat chauffeurstekort het herstel van de touringcarbranche van de coronapandemie. De reissector werd hard geraakt door de crisis vanwege lockdowns en andere beperkende coronamaatregelen.

Inhaalslag

Eigenaar Johan Pouw van busbedrijf Besseling Travel zegt dat de sector een inhaalslag maakt nu alles weer is opengegaan na de coronacrisis en het daarom erg druk is. "Dan ben je blij als je de planning rond krijgt." Om te voorkomen dat reizen geannuleerd moeten worden vanwege een tekort aan chauffeurs is hij erg voorzichtig met het aannemen van nieuwe opdrachten. Om extra personeel op te leiden heeft Pouw een eigen rijschool opgezet. Ook geeft hij gastlessen op scholen om jongeren te interesseren om chauffeur te worden. "We trekken alle registers open."

Bij De Jong Intra is er volgens commercieel directeur Coby van Dongen nog geen sprake van annuleringen van reisjes door chauffeurstekorten. "Maar het is wel een uitdaging en puzzelen voor ons." Er is volgens haar te weinig instroom, terwijl touringcarchauffeur juist een "prachtig vak" is. "Dat moet meer voor het voetlicht worden gebracht. Er moet iets gebeuren", stelt Van Dongen.

Meer uit Financieel

Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

1 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

2 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

3 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

4 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

7 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

8 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

9 uur geleden