Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgerinitiatief Mei Li Vos komt met obligaties voor HEMA-fans

Burgerinitiatief Mei Li Vos komt met obligaties voor HEMA-fans

AMSTERDAM (ANP) - Een 'stukje HEMA' kopen wordt toch niet mogelijk. Maar mensen die de winkelketen een warm hart toedragen, kunnen binnenkort wel geld uitlenen aan het oer-Hollandse merk. De Stichting HENA komt daarvoor met speciale obligaties waar je rente op krijgt. De hoogte van de rente hangt dan af van de omzet van HEMA.

Dat heeft PvdA-senator Mei Li Vos laten weten aan het ANP. Zij was een van de initiatiefnemers achter het burgerinitiatief KoopdeHEMA, dat vorig jaar nog probeerde HEMA over te nemen. Later bleek dat niet nodig toen HEMA werd ingelijfd door Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom. Sindsdien zoekt het Eerste Kamerlid met de Stichting HENA naar andere manieren om de door het initiatief verzamelde burgers toch bij HEMA te betrekken.

HEMA zelf gaf in februari al aan het idee interessant te vinden, maar toen moest er nog veel worden uitgewerkt. Na gesprekken met de winkelketen werd al snel duidelijk dat een stukje HEMA kopen geen optie was, vertelt Vos. Dat zou neerkomen op het verwerven van certificaten van aandelen, maar HEMA heeft net twee nieuwe eigenaren gekregen, legt ze uit. Met een obligatie financier je HEMA indirect, en dat kan volgens haar wel.

Hoeveel zogeheten HEMAatjes er straks precies beschikbaar komen, moet nog worden afgesproken met HEMA. Vos hoopt hierover volgende maand meer te kunnen melden. Ze benadrukt dat het nieuwe financiƫle product nadrukkelijk niet is bedoeld voor echte beleggers, maar meer voor 'HEMA-fans' of bijvoorbeeld gezinnen met kinderen die het een leuk idee vinden. "Mensen kunnen al meedoen vanaf 10 euro en je mag maximaal 1000 euro inleggen. Rijk zal je er dus niet mee worden", weet Vos nu al.

Meer uit Financieel

Ondernemers met sjoemeldiesels eisen schadevergoeding

ZOETERMEER (ANP) - Bedrijven die jarenlang in bestelbusjes rondgereden hebben met sjoemelsoftware eisen een schadevergoeding van autofabrikanten. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is een samenwerking aangegaan met Dieselgate.com om de claims van ondernemers te verzamelen. Dat platform heeft uitgezocht dat er bij de achterban van TLN waarschijnlijk tienduizenden van deze vervuilende auto's met gemanipuleerde systemen zijn of zijn geweest.

13 minuten geleden
Onderzoek: salariskloof tussen mannen en vrouwen is gegroeid

BREUKELEN (ANP) - Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.

16 minuten geleden
Beleggers op Damrak verwerken jaarcijfers van onrustig Ajax

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat op de eerste dag van een nieuwe beursweek onder meer uit naar Ajax. De beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub kwam na het sluiten van de beurs voor het weekend met zijn jaarcijfers. Daaruit kwam naar voren dat Ajax, ondanks tegenvallende sportieve resultaten, 39 miljoen euro winst heeft gemaakt. Daarnaast maakte de club bekend dat accountants- en advieskantoor KPMG onderzoek gaat doen naar de rol en belangen van de ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

46 minuten geleden
Nevi: grootste achteruitgang Nederlandse industrie sinds mei 2020

ZEIST (ANP) - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie laat de grootste achteruitgang zien sinds mei 2020, meldt de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Volgens de maandelijkse peiling van de organisatie zijn zowel de productieomvang als het aantal nieuwe orders afgelopen maand flink gedaald. Veel ondernemingen verlengen tijdelijke contracten nu ook niet meer.

1 uur geleden
Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

7 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

9 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

17 uur geleden